В къщата музей „Акад. Анание Явашов“ бе открит Център по регионална история

Център по регионална история към Регионалния исторически музей в Разград бе официално открит в Деня на народните будители.

Центърът е наследник на учредения преди година и половина клуб „Краезнание“ и ще развива дейността си в къщата музей „Акад. Анание Явашов“. Там вече има обособен кът с всички издания на Регионалния исторически музей в Разград през годините. Специално място е отделено на последното дарение за Центъра от Община Разград – поредица историографски изследвания.

Гости на тържеството бяха зам.-кметът на Разград Добрин Добрев и председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев, преподаватели от различни разградски училища, ученици, граждани.

„Идеята е тук ангажираните с изследваниятта на историята, бита, нравите и обичаите на предците ни в Лудогорието да имат свое място за срещи и разработване на проучванията си. А и изданията на музея, както и краеведските им трудове да са достъпни до много по-широк хора, предвид свободния достъп до къщата музей „Анание Явашов“, каза в приветствието си към членовете на клуба и гостите директорът на РИМ – Разград Таня Тодорова.

Припомняме, че клуб „Краезнание“ се роди в Деня на музеите през 2021 г., а учредителите бяха 15 души – дългогодишни изследователи на миналото на различни населени места или развитието на региона в конкретна сфера в Лудогорието.

/e-Razgrad/

Hits: 10

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.