В Китай 200 млн. деца тръгнаха на училище… онлайн

Почти 200 милиона деца в Китай тръгнаха на училище след ваканцията за Нова година, но вторият срок не прилича на нищо досега – те учат онлайн. Вместо традиционното издигане на националния флат и изпълнение на химна те даваха пионерски поздрав пред екраните на смартфони и таблети. В някои части на страната в този момент е имало толкова много потребители, че интернет почти е блокирал, разказва “Вашингтон пост”.

Учители преподават в пусти класни стаи, като уроците или се предават на живо в интернет или се записват. Така е с часовете по китайски, английски, математика, природни науки… Едно хлапе с лаптоп на коленете пред дома си в Пекин отвърна на въпроса по какво учи с изненадващото: “Физическо възпитание”.

Над половината от 1.4 млрд. китайци са засегнати от някакви ограничения заради коронавируса, а публичните събирания за забранени, включително в училищните дворове. Но това създава значително напрежение в образованието – за учители, деца и родители, принудени да усвояват технологии за онлайн обучение.

Всички говорят за проблема със задържане вниманието на малчуганите, а родители изразяват надежда, че училищата ще отворят врати, “преди да откача”. Партията опитва да представи случващото се като нещо полезно и за възрастни, и за деца.

В понеделник, когато бе подновена учебната година, министерството на образованието обяви “национална класна стая в интернет облак”, поддържана от над 7000 сървъра и обучаваща по 12 дисциплини едновременно 50 милиона деца в началното и средното образование. Китайската образователна телевизия компенсира с предавания там, където интернет е слаб.

Но освен това далеч не всяко домакинство има компютър, а в тези с повече от едно дете един не достига. На много места за малките се грижат баби и дядовци, за които интернет е някаква мистерия. Накрая идва и проблемът с това децата да прекарват пред екран от часове наред.

Задава се и юни, когато около 10 милиона гимназисти се явяват на изпит да университетско образование, който може да реши бъдещето им. Министерството заяви, че внимателно следи епидемията, за да реши дали изпитът да не бъде отложен.

В Пекин властите обявиха, че позволяват на семейства с двама работещи единият да остане да гледа учениците вкъщи, без да рискува намаляване на заплатата. Но това не е лека задача, защото децата искат да излязат да полудуват, а това е забранено. Освен това за големи и малки е объркващо изваждането от дневния график на такова структуроопределящо събитие като престоя на детето в училище.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.