В Калифорния ще ползват кози, за да предотвратяват горски пожари

Стотици кози дъвчат дълги стръкове жълта трева на хълм край просторен комплекс от градски къщи. Животните са наети да почистят растителността, която може да разпали горски пожари с повишаването на температурите това лято.

Ненаситните тревопасни са много търсени, за да разчистват плевелите и храстите, избуяли в Калифорния след проливните дъждове и снега през зимата, пише Асошиейтед прес.

“Това е огромен източник на гориво. Ако растителността бъде оставена без контрол, може да прорасне много високо. И когато лятото изсуши всичко, се превръща в идеалното гориво за разплаване на огън”, каза Джейсън Поуполо, управител на парка в град Западен Сакраменто.

Целенасочената паша е част от стратегията на Калифорния за намаляване на риска от горски пожари, тъй като козите могат да ядат много видове растения и да пасат в стръмни, каменисти терен, които са труднодостъпи. Поддръжниците на тази практика казват, че животните са екологична алтернатива на химическите хербициди или машините за почистване на плевели, които създават шум и замърсяване.

Но новите трудови разпоредби в щата оскъпяват предоставянето на услугата “паша на кози”, а животновъдните компании казват, че правилата заплашват да ги изгонят от бизнеса. Промените може да повишат месечната заплата на пастирите от около 3730 долара на 14 000 долара, според Калифорнийското фермерско бюро.

Компаниите обикновено назначават приблизително един пастир на 400 кози. Много от пастирите в Калифорния идват от Перу и живеят в осигурени от работодателя каравани в близост до места за паша. Според активисти щатът трябва да проучи условията на работа и живот на козарите, преди да направи промени в закона, особено след като щатските власти финансират пашата на кози, за да се намали рискът от горски пожари, пише БТА.

Калифорния инвестира сериозно в предотвратяването на горски пожари, след като няколко години подред щатът бе опустошаван от разрушителни пламъци, които изпепелиха милиони акри, унищожиха хиляди домове и убиха десетки хора. Козите са използвани за почистване на запалима растителност около езерото Оровил, по магистрала 101 и близо до президентската библиотека, посветена на Роналд Рейгън.

24chasa.bg

Hits: 67

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.