В Етнографския музей – изложба на български шевици и везбени мотиви

Гостуваща изложба по покана на Регионалния исторически музей „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ бе открита в Етнографския музей в Разград.

Везбата са от фонда на читалище „Български искрици“ – Добрич. „Акцентът е върху мотива като основен елемент в българската шевица, пазещ родовата памет“, каза при откриването зам.-директорът на музея Даниела Ганчева.

И още – с част от народна песен тя илюстрира мястото, дълбоката мистика, дълбоката символика на традиционната българска шевицата. „Защото зашевите съхраняват спомена за това, че по шевиците, по мотивите е можело да се узнае не само полово- възрастовата принадлежност на съответния човек, но и това от кое селище е, от кой род е, от кой етнос е. Което прави шевицата, зашевът, белег за идентичност.“:

„Драгана на двор седеше,

на гергеф огърлец везаше

От Слънцето го  зашива,

от Луната го зафаща

От звездите го огражда…“

„Шевиците намират все по-голямо приложение в съвремието и бита ни“, каза в приветствието си зам.-кметът на Разград Добрин Добрев. „Интересен и важен е начинът те да бъдат съхранени и предадени през поколенията. Дължим нашата изключителна признателност към хората, които ги правят с двете си ръце и съхраняват в днешните ни трудни времена българският бит и култура. Поздравления към организаторите на изложбата и творците, създали тази красота, на която ние тук сме късметлии да се насладим“, каза още Д. Добрев.

Събитието започна с изпълнения на талантите от Танцова школа „Калина-Рада“ към Центъра за работа с деца. Гости бяха още зам.-областният управител Драгомир Златев, приятели на майстора везбар Николинка Ангелова – живото човешко съкровище от Гецово, ценители на българската шевица.

Представените в изложбата 300 зашева са копия на модели от всички етнографски области в страната. Шевиците са изработени от вълнени и памучни конци. Везани са с различен бод, а мотивите са стилизирани  изображения на растения, животни, митични  същества и предмети от бита.

Изложбата може да бъде видяна всеки работен ден до 30 април.

/e-Razgrad/

Hits: 14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.