В две къщи музеи Разград отбелязва Деня на народните будители

В две къщи музеи Община Разград организира на 1 ноември отбелязването на Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Традиционното поднасяне на венци и цветя ще е пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови пред едноименната къща музей от 10.30 ч. във вторник, 1 ноември. Събитието ще започне с поздрав от една от културните институции – символи на Разград – Капанския ансамбъл. Пред къщата на двамата разградски възрожденци ще се проведе и ритуалът по връчване на наградата на името на Никола Икономов. На заседанието на Общинския съвет в Разград на 25 октомври бе прието предложението за дългогодишна народополезна дейност в сферата на духовността и опазване на родовата и селищната памет на село Островче призът да се връчи на Хриса Гамишева. Тя е секретар библиотекар на читалище “Слънчев лъч“ в селото..

Второто празнично събитие в Деня на народните будители ще е в къщата музей „Анание Явашов“ от 11.30 ч. Там ще бъде открит Център по регионална история Разград към Регионалния исторически музей, след което ще бъде представена и книгата на проф. д-р Росица Ангелова „Историческото образование през Възраждането“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.