В ГЕРБ: Чакаме кого и как ще смени Борисов

Всички чакаме да чуем какво ще реши Борисов, кого и как ще смени, на кого ще се намекне да се махне сам, кои ще са следващите промени в организациите.

Такива очаквания изразиха пред “Дневник” високопоставени политици от ГЕРБ часове преди днешната национална среща на партията, на която ще бъдат отчетени изборните резултати.

Днес по обед в София ще се съберат всички новоизбрани кметове на ГЕРБ, областни и общински ръководители, както и членовете на централното ръководство. На срещата ще присъства и премиерът и лидер на партията Бойко Борисов. Целта е да бъдат анализирани резултатите от местните избори и ще бъде направен отчет за политическата дейност на партията, съобщи преди дни председателят на предизборния щаб на партията Цветомир Паунов.

Още в нощта на изборите, дори веднага след първия тур, Борисов заяви, че те са показали нуждата от промени в някои местни структури. Повтори го по-ясно и след втория тур, като обеща започналите и преди гласуването реформи в партията да продължат още по-задълбочено. Отбеляза, че на места е имало партийци на ГЕРБ, които са работили срещу кандидати, защото са били недоволни от издигането им, одобрявано окончателно в София. Той посочи и организации, където има проблеми.

 

Първи оставки, но само на ниско ниво

“Събрах ги – Камбитов (Атанас Камбитов, досега кмет на Благоевград, който загуби изборите на втори тур), Икономов (Георги Икономов, загубил изборите в Банско), Котев (Кирил Котев, който загуби кметския пост в Сандански), и им казах: Ще загубите! Не, ще спечелим! Добре! Сега ще направим промени. Но по-добре за партията е да се очисти, да си направи изводите и да се обнови”, бяха думите на Борисов в нощта на изборите. Той спомена и проблемите в Русе, които датират още от лятото със смяната на местния лидер и кандидат за кмет.

Почти веднага след като Борисов посочи и поименно някои от организациите, които ще трябва да бъдат реформирани, започнаха да пристигат и оставки.

Още в понеделник бившият кмет на Сандански – Кирил Котев, обяви, че напуска постовете, които заема в ГЕРБ, и ще депозира своята оставка като общински съветник. Котев досега беше общински ръководител на ГЕРБ в Сандански.

От общинската власт се отказа и Атанас Камбитов в Благоевград, който можеше да стане общински съветник, тъй като водеше и листата на ГЕРБ. Декларира, че остава член на ГЕРБ. Камбитов няма партиен пост в местната структура в Благоевград.

Досегашният кмет на Банско Георги Икономов пък обяви, че няма да напуска ГЕРБ и няма да се отказва от мястото си на общински съветник. “Няма да напусна ГЕРБ, оставам си член на партията и оставам общински съветник. Все пак това са едни избори. На много места са губили, а на нас в Банско ни е за пръв път да загубим избор”, каза Икономов. Той е и общински ръководител на партията в Банско, като засега не е ясно дали ще удържи тази позиция.

В нощта на изборите някои от редовите членове на ГЕРБ в Благоевград поискаха оставки, включително на местния областен и на общинския лидер. От местните структури отказаха информация за “Дневник” дали оставка е подал общинският ръководител на ГЕРБ в Благоевград Бисер Михайлов, информация липсва и в местните медии. От централата на ГЕРБ в София пък коментираха, че няма и оставка от областния ръководител Даниела Савеклиева.

Ръководителите на общинските организации на ГЕРБ в Русе и във Ветово – Росен Даскалов и Андрей Райков, също подадоха оставки като председатели на структурите след изборната загуба в двете общини.

 

Нито един областен ръководител не е подал оставка

Членове на партията в София отбелязаха пред “Дневник”, че нито един областен координатор на ГЕРБ не е подал оставка. От партията уточниха, че единствено загубилата на балотаж в Перник Вяра Церовска, която е и областен ръководител, е изявила желание да се оттегли, но е била разубедена от централата.

Представители на ГЕРБ в София се питат защо след видимите загуби в няколко областни града отговорността не се търси именно от областните координатори. Не общинските структури в Благоевград и Русе решиха кои ще са кандидатите там, защо сега се стои само върху оставките на общинските лидери, след като те най-малко бяха питани, коментира високопоставен партиен представител пред “Дневник”. И попита защо местните областни лидери мълчат за своята част от отговорността. Но то всъщност никой не знае какво ще реши лидерът, чакаме да чуем на срещата, допълни той.

 

Борисов трябва да затегне юздите

Някои се бяха окопали като дерибеи и точно тези градове бяха загубени, коментира в нощта след балотажа Борисов. И обеща промени там. Партийци в София коментират, че има немалко проблеми по места, включително и там, където може би привидно всичко е спокойно. Изборите извадиха най-големите противоречия на повърхността, но се усещат и по-спотаени напрежения, дрязги, борби, коментираха пред “Дневник” членове на ГЕРБ. Не били малко местата, където все повече местни членове на общински организации желаели да заемат по-водещи позиции. А подозренията са, че целта не е само борба за власт, но и за по-голям достъп до местните икономически ресурси и лостове.

Премиерът каза, че липсата на Цветан Цветанов не се усеща, аз също, меко казано, не съм му фен и не му бях фен на Цветанов, но едно трябва да му се признае – знаеше как да лавира между тези интереси, коментира партиец. Бившият “втори човек” след Борисов, отговарящ доскоро именно за партийните структури, знаел как да даде и на едните, и на другите, така че всички да са доволни и да няма конфликти.

Сега Борисов трябва да намери начин да стегне юздите, за да не ескалират нещата, смятат някои членове на формацията. И очакват да видят решенията или поне намек за тях на днешната среща в София.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.