В Англия откриват първата клиника за лечение на деца, зависими от видеоигри

Националната здравна служба в Aнглия открива първата в страната специализирана клиника за лечение на деца и младежи, пристрастени към компютърни игри, подобни на Fortnite, Candy Crush и Call of Duty, пише “Гардиън”.

В клиниката ще работят психолози, сестри, терапевти и психиатри, които специализират в лечението на деца и младежи. Те ще следят състоянието на лица на възраст между 13 и 25 години, които прекарват голяма част от живота си в електронни игри.

От днес личните лекари, както и други медицински специалисти в Англия ще могат да пренасочват към услугата пристрастените, а лечението там ще може да започне след около месец.

Клиниката е основана заради притеснително нарастващия брой деца и младежи, при които прекомерната употреба на видеоигри се отразява на здравето им, най-вече на психическото.

Клиниката ще е част от Националния център за поведенчески зависимости в Лондон. Пациентите, насочени към нея, ще могат да я посещават лично или да правят консултации онлайн чрез “Скайп”.

Според Саймън Стивън, изпълнителен директор на Националната здравна служба в страната, здравните нужни постоянно се менят. “Тази нова услуга е отговор на един нововъзникващ проблем, част от нарастващото напрежение, на което децата и младежите са изложени в наши дни.”

Миналата година Световната здравна организация за пръв път призна “гейминг разстройство” за медицинско състояние. То е включено в нейното обновено издание на Международната класификация на заболяванията, което служи като указател за докторите в цял свят за това кои са състоянията, признати официално за болест от организацията.

Според д-р Хенриета Боудън-Джоунс, директор на новия център за лечение на зависимости и говорител на Кралския колеж по психиатрия, “гейминг разстройството” е психично състояние, което може да има много сериозни последствия върху живота на хората – както този на пациентите, така и на техните семейства. Тя допълва, че това е психично заболяване, което не трябва да се подминава с лека ръка. “Говорим за случаи, в които някой може да прекара по 12 часа на ден, играейки компютърни игри, и накрая да се окаже социално изолиран или да загуби работата си като резултат.”

Редица страни в света вече взимат мерки срещу нарастващия брой пристрастени към игрите и интернет. В Южна Корея например бе въведена забрана деца под 16 години да играят онлайн игри от полунощ до 6 сутринта. В Китай технологичната фирма Tencent ограничи броя часове, които децата могат да прекарват с нейната най-популярна игра, припомня “Гардиън”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.