Вулканът Ниирангонго изригна и прогони хиляди конгоанци от домовете им

Вулканът Ниирангонго в Демократична република Конго изригна вчера за първи път от близо две десетилетия, което предизвика паника сред жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, съобщи БТА като се позовава на информации от международните агенции.

Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени, съобщава Ройтерс. Тази сутрин потокът спря да напредва, стигайки до предградията на града, съобщи фоторепортер на Франс прес.

Хиляди жители на Гома, взели със себе си матраци и друга покъщнина, напуснаха града пеша и много от тях се насочиха към границата с Руанда. Според местен жител тази сутрин са започнали малко по малко да се завръщат в домовете си, макар че се притесняват, защото тази сутрин още няма официални информация от властите за активността на вулкана.

Последното изригване на Ниирагонго през 2002 г. отне живота на 250 души и остави без подслон 120 000 души. Това е един от най-активните вулкани в света и се смята за един от най-опасните.

Руандийското министерство за управление на извънредни ситуации каза, че повече от 3500 конгоанци са пресекли границата. Руандийските държавни медии съобщиха, че те ще бъдат подслонени в училища и религиозни сгради

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.