Всички ученици от Разградско – в клас на Никулден

ЩАДЯЩИТЕ ТЕСТОВЕ УЧИЛИЩАТА ОТ ЛУДОГОРИЕТО ПОЛУЧАВАТ В ДОМА НА УЧИТЕЛЯ

Всички ученици – от I до XII клас – ще бъдат в класните стаи в понеделник /6 декември/, каза за e-Razgrad.bg началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков.

Има тестове са еднократно тестване за COVID-19 за следващата седмица, уточни Петков. За всички в Лудогорието са нужни общо 10 800 щадящи теста седмично. Наличните количества в момента се раздават на училищата в Дома на учителя в Разград. А към столицата на Лудогорието пътува бус с още 3000 теста. Ангел Петков има уверението на просветното министерство, че нужните тестове за седмицата 13-17 декември ще пристигнат след няколко дни.

Припомняме, големите ученици /V-XII клас/ се завръщат в училище след петседмично дистанционно обучение. Според промяната в последната министерска заповед в общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите – два пъти.

Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат – документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Остава в сила условието  за връщане в клас в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.