Времето позволява – ремонтът на джамията „Макбул Ибрахим паша“ стартира отново

Днес се проведе работна среща между областният управител д-р Деян Димитров и заместникът му Драгомир Златев с изпълнителите на проекта по реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим Паша“ в Разград: техническият ръководител инж. Донче Райчева и инвеститорският контрол – арх. Хюсеин Хюсеинов.

От пресцентъра на областната администрация съобщават, че със съдействието на Деян Димитров на 22 март е осигурен остатъкът от средствата, необходими за довършването на консервацията, реставрацията и адаптацията на джамията в размер на 864 126 лева.

Представителите на експертния екип разказали за напредъка в разработването на техническия проект. А днес, заради по-благоприятните за работа метеорологични условия, е новият старт на ремонтните дейности по храма. Обсъдени са били техниките и методи за продължаващата реставрация, варианти за възстановяване на ръкописите, които задължително изискват температурите да са над десет градуса.

Д. Димитров изразил мнение, че дори в днешната трудна ситуация, не трябва да спира градежа и реставрирането на храмове в България, и че трябва точно в тези трудни за всички ни дни да бъдем още по-вярващи.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.