Волен Сидеров съди Радан Кънев за 15 хил. лв. за обида

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров съди евродепутата от “Демократична България” Радан Кънев за обида. Той е завел иск за 15 000 лв. Информацията съобщи Кънев в профила си във “Фейсбук”.

“Поводът е, че съм реагирал на неговото изказване, че в средата на 19 век “няма български народ, няма българска нация, никой не знае, че има българи изобщо”. И в реакцията си съм отбелязал – съвсем вярно впрочем – че “никое хюмне, мекере, ибрикчия или предател” не е обиждал така българите”, написа Кънев.

Сидеров отказа каквито и да е коментари по телефона.

От отговора на исковата молба на Радан Кънев, която е изпратена до Софийския районен съд, се разбира, че Сидеров е обиден от цитираната горе фраза на Кънев. Тя също е публикувана във фейсбук профила на Кънев и след това е препечатана от електронното издание Mediapool.bg.

В отговора си до Софийския районен съд Кънев припомня, че неговият статус е в отговор на изказване на Сидеров по БНТ на 9 март 2019 г. “В средата на 19 век няма български народ, няма българска нация, никой е знае, че има българи изобщо – ние сме заличени. И това, че се възраждаме като народ, като нация, се дължи на Русия, на руския император…”, е казал тогава Сидеров.

В отговора на исковата молба Кънев обяснява, че именно тези думи на Сидеров са предизвикали острата му реакция, която е “фактически вярна и политически оправдана”. Кънев пише до съда още, че думите, написани по адрес на Сидеров – “…той просто не е българин”, “произтичат от собствените твърдения на ищеца, отричащи цялото наследство на ранното българско Възраждане, културно-просветните борби в Мизия, Тракия и Македония, църковния въпрос и генезиса на българската нация”.

Кънев отчита в отговора си, че е публикувал “процесния текст” афектиран, но смята, че като управляващ политик Сидеров би трябвало да търпи последиците от политическите си изявления, в това число и острите ответни реакции на думите му, които обиждат цялата българска нация и отричат историческото ѝ наследство.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.