Водосвет и концерт за рождения ден на Музикалния дом в Разград

Зам.-кметът Руска Вътева бе гост на честването на 81 години от откриването на Музикалния дом „Екатерина и Димитър Бъчварови” в Разград, организирано от читалище ”Развитие”.

Тя поздрави председателя на читалището Красимир Харалампиев, секретаря на читалището Виолета Антонова и диригента на хор „Железни струни” Красен Иванов и присъства на водосвета и концерта, посветени на годишнината. Това съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Водосветът бе отслужен от архиерейския наместник отец Георги пред уникалната сграда. Отвън бе открита и монументална изложба от снимки от откриването на Музикалния дом през 1940 г. Историята на съграждането й и данни за автора на проекта представи маестро Красен Иванов.

Основен дарител на средства за построяването на Музикалния дом е Димитър Бъчваров, председател на Музикалното дружество, любител на хоровото пеене, създател на фонд „Постройка на Музикален дом“ през 1938 година. В кампанията участва активно разградската общественост. Проектът е дело на архитект Иван Манев, родственик на Кольо Фичето и автор на проектите и на Стария театър и днешния Дом на учителя. Откритата на 5 май 1940 г. сграда става дом на осмия по ред хор в страната „Железни струни”. Към момента Музикалният дом се нуждае от спешни мерки за укрепване и ремонт, поради прогресираща ерозия, която застрашава неговата цялост.

Читалищното настоятелство е възложило изработването на инвестиционен проект за конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сградата в двете части – архитектурна и конструктивна. Проектът е в процедура по съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство в София. Включен е за ремонт в Плана за интегрирано развитие на Община Разград за 2021-2027 година.

/e-Razgrad/

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.