Водопадът Виктория почти пресъхна

Най-тежката суша от 100 години насам превърна величествения водопад Виктория в сухи скали, по които тук-там се стича вода.

Харалд Клинг, хидролог и специалист по Замбези, казва, че науката за климата работи с данни от десетилетия, не от конкретни години. “Така че понякога е трудно да кажеш, че това е заради климатичните промени. Винаги е имало суши.”

“Но ако сушите зачестят, човек може да започне да казва, че е вероятно причината да е промяната в климата”, споделя Клинг. Клинг казва, че ранните модели за климата са предвиждали по-често сушави години във водосборния басейн на Замбези, но “изненадващото е колко зачестиха” – последната беше едва преди 3 години. Според инженера със загряването на водата в Замбези се увеличава и изпаряването ѝ – 437 милиона куб. м всяка секунда. Ричард Бийфъс, ръководител на международната фондация “Крейн” и проучвал Замбези през последните 30 години, смята, че климатичните промени са отложили началото на мусонния сезон. “Така дъждовната вода се концентрира в по-мащабни валежи, но е и по-трудно да бъде съхранена по време на по-продължителния и мъчителен сух сезон”, казва Бийфъс.

Световните лидери се събраха в Мадрид на 25-та конференция на ООН за климата в опит да спрат причиняващото катастрофи затопляне на климата, причинено от изхвърлените от човешката дейност парникови газове.

ДНЕВНИК

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.