Внимание! Телефонните измамници пак нападнаха Лудогорието

Зачестяват опитите за телефонни измами в Лудогорието, алармират от пресцентъра на МВР в Разград.

През последните дни граждани сигнализират, че са получили обаждания, в които представящи се за полицаи искат пари от тях, за да заловят измамник. Схемата е добре позната – „съдействие при провеждане на полицейска операция“. Паралелно с този сценарий се въртят и измами, свързани с продажба на пелети и дърва за огрев, ремонт/смяна на дограма, освобождаване на пратка с документи.

От началото на 2022 година до момента са регистрирани 24 измами – шест от тях са от типа „телефонни”. За същия период на 2021 година броят им е бил 12 и нито една телефонна. От шестте телефонни измами едната е била довършена и впоследствие разкрита. Останалите пет са регистрирани като опити – предотвратени в ход от служители на ОД на МВР – Разград.

За довършване на престъплението се използват лица, които нямат пряк контакт с извършителите. Това са предимно таксиметрови шофьори от региона, хора от  съседни територии или трайно безработни лица, публикували обяви за транспортни услуги в медиите. Констатираният ръст при този тип престъпност кореспондира и с увеличените близо 5 пъти опити за телефонни измами към абонати с фиксирани номера.

Отчита се ръст и при т.нар. „интернет измами“, извършвани през различни платформи за покупко-продажба на стоки. В тези случаи потърпевшите предоставят данните от платежните си карти на трети лица, предплатили са капаро или са изпратили стоки, без да получат плащане.

Въпреки активната работа на полицията по предотвратяването на това престъпление, то остава тревожен фактор в криминалната оперативна обстановка в региона.

От полицията напомнят отново: „Не се доверявайте, ако някой по телефона се представи за следовател или полицай и ви поиска пари! Считайте го за измама и сигнализирайте на тел.112“.

Трябва да се внимава и с интернет сайтове – да се проверяват отзивите на предишни клиенти дали са получили стоката, какво е нейното качество и т.н. И да не се отварят линкове или е-мейли от неизвестни потребители.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.