Влиза в сила зеленият сертификат за антитела

От днес здравните власти въвеждат зелен сертификат и за наличието на антитела.

Документът ще е валиден 90 дни и ще важи единствено на територията на България. Няма да се зачита за пътувания в чужбина.

Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и сертификат ще се признава, ако антителата за коронавирус са над 150 BAU/ml.

“Ще се търсят антитела от типа IgG. Като съществуват в момента най-различни платформи и тестове, ще работим с това, което съществува. IgG  могат да се търсят срещу различни антигени, но всички те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, правовата цифра, ще бъде 150 BAU/ml”, казаха здравните експерти.

Целта е този сертификат да бъде притежаван от хора, които са добре предпазени от следваща зараза с вируса. Тоест не просто преболедували, а и защитени. Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването, без да знаят; хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали. Също така ще важи за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR или антигенен тест.

Удостоверението ще се издава от Националната здравна информационна система. Когато даден човек направи своя тест за антитела, лабораторията ще изпрати резултатите към системата. Отговаряйки на изискванията, системата ще издаде такъв тип удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който даденият човек от his.bg ще може да получи своя зелен сертификат за антитела.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.