Владислав ПАНЕВ: Когато олигархията е овладяла икономическите сектори на страната, то обществото няма как да върви напред

Владислав Панев е съпредседател на „Зелено движение“ и член на председателския съвет на обединение „Демократична България“

Г-н Панев, намирате се в града с най-скъпата вода в България. Рехабилитацията на водопреносната мрежа, реформата във водния сектор – всичко това е част от модернизацията на страната. Как смятате да го постигнете?

От модернизацията до екологизацията на цялата държава в крайна сметка – смятаме да го постигнем с намаляване на тези кражби, за които ние говорим в последните няколко години. А и служебното правителство продължава да разкрива нови и нови зулуми в предишното управление на ГЕРБ. Ние ги изчисляваме на поне 10 милиарда лева годишно. И ако тези пари се спестят ще има пари и за нови водопроводи, и за още много други неща. Това е голямата драма пред България. Другото е, че цели отрасли от икономиката са завладени от олигарсите. И за това няма инвестиции. Така че дали ще говорим за водопроводи, дали ще говорим за хранително-вкусова промишленост или за различни други сектори от икономиката на страната, проблемите са едни и същи на практика. Когато олигархията овладява даден сектор от индустрията, това означава, че се прекратява достъпа до този сектор за инвестиции, които са странични за нея. Въпросът е, че едни са по-равни от други – а това го наблюдаваме навсякъде и в Росенец се вижда, и с горенето в страната на вносни боклуци се вижда, и при строежа до язовир „Искър“. Когато олигархията е овладяла икономическите сектори на страната, то обществото няма как да върви напред.

В тази връзка изсичането на вековните гори и съществуването на дървената мафия е проблем за запазването на зелена България?

Абсолютно, аз съм много щастлив, че Александър Дунчев – новият директор на Изпълнителната агенция по горите е човек, който обича гората и милее за нея. Вижда се от неговите действия, че той защитава професионалистите в този бранш и точно това е пътят за запазване на горите, премахването на незаконните сечи, износът на сурова дървесина – това е един от най-тежките екологични проблеми в България и то от много време насам. И аз мисля, че вече има надежда този сектор да се управлява както трябва от хора, който го обичат. Любовта към гората е много важно нещо, за да я съхраним.

Модернизацията е свързана и с намаляване на вредните емисии във въздуха за по-зелена и по-чиста природа. Вашата стратегия по този въпрос?

Аз имам чувството, че в последните години властта на Борисов по-скоро се страхуваше от нормативните промени по отношение на климата в целия Европейски съюз, вместо да се опита да реши как България може да се възползва от тях, защото те могат да бъдат основа за модернизацията. И ще дам пример с енергетиката, където, за да поддържаме едни мощности, реално държавата губи милиарди всяка година, защото виждате какви са цените на въглеродните емисии. В същото време цените на възобновяемата енергия паднаха до подпазарните нива. Редица индустриални компании миналата година в България инсталираха десетки мегавати фотоволтаични мощности, просто защото си струва без никакви субсидии. В същото време държавата плаща много за едни стари гиганти, които са брутално източвани. Хората, които работят там, са държани както жив щит, за да защитават интересите на олигархията, което е изключително вредно, но и жалко. И точно това спира модернизацията в България. Хората трябва да получават добри доходи, за да останат по родните си места не насила, а по собствено желание, защото свързват това със своя просперитет.

Модернизацията изисква решимост за противопоставяне срещу статуквото, което е обсебило ресурсите в страната. Това означава и готовност за провеждане на реформи. Доколко характерът при вас е налице за да реализирате всичко това?

Ние сме доказали в последните години, че сме достатъчно смели и притежаваме характера да повдигаме важните теми за България, да се изправяме срещу най-големите олигарси и да ги побеждаваме. Да откроя случая „Росенец“ или пък нашето противопоставяне срещу „вноса“ на боклуци и горенето им в ТЕЦ-овете, свързани с г-н Ковачки, ще откроя и строежа на Румен Гайтански, по прякор Вълка, до язовир Искър – все теми, които ние повдигнахме. Ние се борим за справедливото им разрешаване, затова всички да са равни пред закона, а не да има едни по-равни от другите. Доказали сме че имаме смелост, така че имаме и куража да отстояваме и да решаваме проблемите, имаме и правилните решения. Не виждам никакви съмнения в това дали ние сме способни да модернизираме България. Естествено че сме способни.

 Интервюто  води: Димитър Петков                                                         

 КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.