Варненското златно съкровище, кукери и ансамбъл „Чинари“ на Белите нощи на Разград

Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“ ще се проведе следващата седмица – на 23 и 24 юни.

Организатори са Община Разград и Регионалният исторически музей като част от инициативата на Общината да възстанови културния си календар. „Белите нощи на Разград“ се завърнаха миналата година след няколкогодишно прекъсване

По време на фестивала всеки от музеите в града оживява и се одухотворява с присъствието на различни видове изкуства.

В нощта срещу Еньовден – 23 юни – първата среща между изкуствата е в Художествата галерия „Проф. Илия Петров“. Там от 19.00 до 19.30 ч. ще бъде представена Националната изложба „Лудогорие 2021“, а своите хип-хоп танци ще представят момичетата и момчетата от Танцова формация „Феникс“ при Центъра за работа с деца.

В 19.30 ч. в къща музей „Станка и Никола Икономови“ символични домакини ще е Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“. Там ще бъде представена книгата „Дневникът на сърцето“, за която поетесата Павлина Стаменова бе удостоена с наградата „Златен Пегас“.

В 20.30 ч. празникът се пренася в къщата музей „Анание Явашов“, там символичен домакин е читалище „Развитие“. Събитието ще е под надслов „Явашов и славянския свят“, ще включва рецитал по чешки автори, балетни етюди и изпълнение на произведения на чешки композитори от музикалното дуо Мила и Красен Иванови.  Зрителите ще имат възможност да разгледат експозицията от съвременни детски илюстрации „11 свята“, предоставена от Чешкия културен институт.

От 21.30 ч. Капанският ансамбъл ще е символичен домакин в Етнографския комплекс, където ще представи концерт под надслов „По Еньовден – гадаене за любов и наричане за женитба“.

В 22.30 ч. събитията се преместват на най-стария площад в Разград – „Възраждане“. Надсловът на спектакъла там е „Наследството“ и включва традиционни български танци, обреди и ритуали – кукери, джамал, нестинарски игри, както и танци с огън. В спектакъла участват: Детска танцова формация „Хорце“, танцов ансамбъл „Булгарика“ и Градски мажоретен състав, и трите към Центъра за работа с деца.

Втората от „Белите нощи на Разград“ ще се случи на Археологически резерват „Абритус“. Между 19.30 и 21.00 в Интерактивния музей ще бъде представено Варненското златно съкровище – най-старото обработено злато в света. То е предоставено от Регионален исторически музей – Варна, за пръв път се експонира в Разградска област.

По същото време до Северната порта на Абритус жителите и гостите на Разград ще могат да се посетят и Готски и Римски военни лагери, където ще бъде представен преглед на военен строй, ще бъдат показани римски и варварски костюми от III в. ще участват клубовете за исторически възстановки „Скития Минор“ – Добрич и „Абритус“ – Разград. Така ще се отбележат 1770 г. от смъртта на Деций Траян – първият римски император, загинал в битка.

Фестивалът ще завърши със спектакъла „Легенда за траките“, който ансамбъл „Чинари“ ще изнесе на Вила „Урбана“, а при лошо време – в залата на Общинския културен център.

 

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.