Варненският делфинариум е най-тесният затвор за животни в света, обяви международна организация

Проучване на немската организация ProWal, специализирана в защитата на делфини и китоподобни бозайници е показало, че басейнът на варненския делфинариум е един от най-малките в света с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ. Това каза за “Дневник” Снежанка Бонева от сдружението “Последна клетка”, което е партньор на ProWal в България.

Преди месец варненският делфинариум е бил посетен от Андреас Морлок, изпълнителен директор на немската природозащитна организация. Той е един от световно признатите експерти в сферата на китообразните бозайници с над 20 годишен опит.

“През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и на база на опита си мога да твърдя, че

 

делфинариумът във Варна е най-малкият затвор за делфини в света,

е казал Морлок. Основният басейн е свързан с друг в задната част на съоръжението, до което делфините могат да достигнат чрез два шлюза. Този басейн е много малък и има дълбочина на водата максимум 3 метра. Използва се като басейн за отглеждане на малки, но е изключителнo неподходящ за това”.

Според експерта делфините във варненския делфинариум имат са загубили много зъби като причината за това е постоянното гризане на прътите и бетонните стени в басейните. По телата им има и следи от ухапвания, които се причиняват по време на “спорове” помежду им, тъй като не могат да се избягват в тясно пространство, което са принудени да обитават.

Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани

Според Бонева, данните, събрани от международни организации сочат, че приблизително веднъж годишно след откриването му през 1984 г. в делфинариума се е раждало и умирало бебе делфин. “Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините – затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената, обясни Бонева. Делфините са интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота си в плен”.

Един от факторите, които допринасят за високата смъртност сред бебета в делфинариумите е че голяма част от тях са плод на

 

кръвосмешение,

твърдят природозащитниците. Често наблюдавана практика е поне две животни от даден вид – мъжко и женско, след което започва тяхното развъждане.

Според “Последна клетка” такава е и историята на женският делфин Йоана във Варна. Именно тя е майката на делфинчето, което умря 9 дни след раждането си през август. Негов баща е бил или Кимбо – бащата на Йоана, или брат й Бимбо.

От “Последна клетка” и ProWal припомнят, че делфините не попадат под защитата на българското законодателство, забраняващо използването на диви животни за забавление. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, “най-малко трето поколение, отгледано на затворено”.

Делфините, които и в момента се използват като атракция във Варна обаче не отговарят на тези изисквания, твърдят от природозащитните организации. Събраните от тях данни показват, че Доли и Кимбо, най-възрастните “акробати” в представления, са уловени в Карибско море и докарани в България преди около 35 години. Останалите 3 делфина – Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е.

 

първо поколение отглеждано в плен.

Според информация, официално разпространявана през годините от някогашния собственик на делфинариума – държавното дружество “Лазур” (приватизирано по-късно от “Феста холдинг”) първите четири делфина пристигат у нас на 31 юли 1984 г., от частен делфинариум в Барселона. Това са Пипи (кръстена на Пипи дългото чорапче), Попи, Сплит (който получава името си заради разкъсаната при улова му гръдна перка) и Рейна. Други два делфина, използвани за спектакли във Варна са купени от Куба. Стига се до момент, в който делфините достигат 10 и част от тях са продадени в чужбина.

През август т. г. “Дневник” публикува информация, според която трима народни представители от ГЕРБ – Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност

 

поправка в полза на единствения у нас делфинариум,

собственост на “Феста холдинг”. Сигналът за това беше подаден от сдружението за защита на животните “Четири лапи”.

Справка в сайта на Народното събрание тогава показва, че текстът, внесен от депутатите, изключва морските лъвове от списъка на животните, за които е забранено да бъдат използвани за представления в делфинариуми. В същото време единствената двойка морски лъвове у нас се отглежда в атракциона на дружеството “Феста делфинариум” във Варна.

Въпреки ограниченията регламентирани в сега действащия Закон за защита на животните обаче, те вече години наред се използват за развлечение на туристите срещу заплащане. Сега от “Последна клетка” и ProWal също констатират, че

 

делфинариумът във Варна държи незаконно двата морски лъва

и дори ги развъжда.

“За сега това се прави със същия “успех”, който е постигнат и при делфините”, каза Снежанка Бонева. Тя припомня случай, станал публичен след публикация в “Дневник”, при който новороденият морски лъв Бочко умря, след като се удави в необезопасена шахта, на басейн в делфинариума.

По данни на ProWal делфините-затворници са изключително примамлив източник на печалба за собствениците си, тъй като статистиката показва, че всеки един от тях, отглеждан в плен, може да донесе

 

печалба от 8 до 20 млн. лв.

Освен това от сдружението “Последна клетка” твърдят, че жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо диви животни да се държат в плен, и че забавлението с тях е просто весело занимание.

С искане за закриване на варненския делфинариум активистите от “Последна клетка” и ProWal са внесли в общинската администрация във Варна уведомление за протест на 1 декември. На него ще бъде поискана забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление в България. Интереса си към събитието, обявено във Фейсбук вече са заявили над 100 души.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.