Ваня Кастрева: Върви се към олекотяване на националното външно оценяване

“Във времето се върви към олекотяване на Националното външно оценяване. Това всъщност се случва и за 7 клас”, заяви началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.

Тя коментира недоволството от страна на родители заради изпита след 7 клас по математика, където се предвижда в първия модул децата да решат 20 задачи за 60 минути, както и заради изпита по български език след 4 клас, където от тази година диктовката ще бъде от аудиозапис. Кастрева посочи, че формата на изпитите е обявена отдавна и учителите имат време да проиграят новите моменти. По думите ѝ в началото на февруари се очаква ново обсъждане на тези варианти, като посочи, че преразглеждане на вариантите е от правомощията на просветния министър Красимир Вълчев.

Кастрева припомни, че при въвеждането на националното външно оценяване за 4 клас в началото то беше за четири учебни предмета, а сега се провежда само за два. Отхвърли твърденията на някои учители, че изпитите след 4 клас са безсмислени, и призивите те да бъдат отменени. Според нея националното външно оценяване е важен измерител за качеството на образованието и има “изключителна диагностична, не само мониторингова функция”. По думите ѝ се върви към създаване на условия за мерене на уменията на децата.

“Още през май за 4 клас, а през септември за 7 клас бяха качени моделите за външно оценяване, те могат да проследят всички преминали външни оценявания и ще видят как се върви в интерес на децата”, увери Кастрева.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.