Валентин СТАНЧЕВ: Пропадането на българския футбол не е заради чужденците! Разрушиха спортните школи и училища

Валентин Станчев е един от най-добрите нападатели в българския футбол през 90-те, та дори и в началото на новия век. Юноша е на “Ботев” – Враца, но след това играе в “Черноморец”, “Спартак” – Варна, “Шанхай Шенхуа”, ЦСКА, “Заксен” (Германия), връща се в “Спартак” – Варна и завършва кариерата си в “Черно море”. Осма година е основният двигател в детско-юношеската школа на “Лудогорец”.

Валентин Станчев говори пред Букмейкър Рейтинги по една от актуалните теми – дали трябва да има ограничение на чужденците в българския футбол, както и защо детско-юношеските школи не произвеждат таланти.

-Господин Станчев, темата с чужденците отново е на дневен ред. Трябва ли да има ограничение?

-Моето категорично мнение е, че няма как да има силни отбори без качествени чужденци. Не подценяавм и не обиждам българските футболисти. Със сигурност има много качествени български играчи, които имат място в отборите си, но за мен категорично спадът на нивото на футбола ни не е заради присъствието на чужденци, а заради това, че дълги години се разваляха спортните интернати и училища.

-Вие сте от Враца, имахте ли спортна паралелка или училище, когато бяхте в юношеския футбол?

-Още по мое време, защото аз бях от последното поколение, което хвана онова време, имаше спортно училище и паралелки, като това важеше и за почти всички по-големи градове. Затова имаше и силен юношески футбол. Затова и треньорите имаха избор – независимо дали става въпрос за клубни отбори или когато дойде време да се събират юношески, младежки и представителни национални отбори.

-Как се развива школата на “Лудогорец”?

-Работейки в школата на “Лудогорец” почти 10 години, като реално сериозната и истинска работа е в последните 5 години, когато бяха изградени двете бази, резултатите не закъсняха. В момента има над 20 футболисти, които са продукт на нашата школа и са в други отбори – има играчи във Втора лига, които са наши момчета, целият наш втори отбор е съставен само от наши юноши. И според всички специалисти вторият тим на “Лудогорец” играе най-добрия футбол във Втора лига. Ние в “Лудогорец” имаме щастието да ни е осигурено всичко необходимо за добрата и качествена работа – материална база с пособия и най-модерните технологии, възможност треньорите да ходят на обучения и семинари, за да се развиват. Използвахме опита в младежката Шампионска лига, като се срещахме с топ отборите – “Реал” –  Мадрид, “Базел”, “Ливърпул”, ПСЖ. Не само играхме с тях, но по линия на УЕФА се срещаш с тези клубове, имаш възможност да вземеш нещо от тях като идея за развитие. В крайна сметка резултатите идват, когато има отлични условия като база и добри специалисти. Не случайно в първия отбор имаме трима от школата – Доминик Янков, Димитър Митков и Димитър Илиев.

-Защо всички винаги гледат към чужденците на “Лудогорец”?

-Споменах ви трите момчета, които вече са част от първия отбор. ЦСКА и “Левски” през годините са ни били най-големите критици, но в момента истината е, че “Лудогорец” има и повече собствени юноши, и повече българи в първия отбор. Да не говорим за останалите – над 20 са в други отбори в Първа лига, над 20 са във втория отбор във Втора лига. Няма ден, в който колеги от другите клубове да не звънят, за да искат някое момче от втория ни отбор.

-Пак ви връщам към ограничението на чужденците. Има и друг момент, това може да се окаже изкуствено освобождаване на пътя на българските футболисти, но те готови ли са за това?

-Точно така. Моето мнение е, че трябва младите сами да си извоюват мястото в професионалния футбол. Няма треньор, който да не пусне млад българин в отбора на мястото на чужненец. В това съм абсолютно убеден. Сега обаче защо да се отказваме от качествените чужденци, когато нямаме и достатъчно готови българи? И друго – защо в отборите, които не се борят за нищо, идват супер средняци от чужбина? Аз съм в пълно недоумение как може в някои отбори да има чужденци, които очевадно са далеч от класата, на който и да е български футболист. Чак толкова треньорите и ръководителите да са невежи – не ми се вярва. По-скоро отива към другата посока. Дано не е така. За мен рецептата поне на този етап е качествени чужденци и юноши.

-Да, но не всеки клуб има финансовия ресурс на “Лудогорец”, за да привлича качествени чужденци?

-Тогава вместо седем взимаш двама добри от чужбина и влагаш пари в школата си, създаваш юноши и ги налагаш. Не може да си сериозен клуб и да чакаш родителите да си плащат таксите на детето, лагерите, екипировката, а ти да казваш, че си професионален футболен клуб. Ти като клуб какво си направил тогава за този футболист, ако не му осигуриш условия за работа. И тук идва друг огромен проблем. Родителите си мислят, че като са платили екипировката и таксата – трябва да ръководят треньора какво да прави. И вече става омагьосан кръг.

-Защо ръководителите не инвестират в школите и нямат търпение да чакат?

-Защото повечето треньори или ръководители изискват резултатите от днес за утре, резултат на всяка цена. В българския футбол през годините имаше много случайно попаднали ръководители. Преди много години ходихме на обучение във Франция, Швейцария и Германия. Концепцията на хората там им беше една и съща – развитие и усъвършенстване на младия талант. Концепция, която се спуска от футболния им съюз и е държавна политика.

-Тук кога за последно прочетохте концепция от БФС за развитие на младите таланти?

-Да ви кажа дори и да има такава, 90% от клубовете ще я заобикалят или няма да я спазват. Развитието на подрастващите трябва да е държавна политика.

-В Сърбия защо могат, а ние – не?

-Говорили сме и с хората от “Цървена звезда”, и с тези от “Партизан”. В Сърбия някак си успяха да запазят любовта на децата към спорта. Те ни казват, че всяко дете се събужда и едва ли не иска да стане футболист, волейболист, баскетболист. Държавна политика, политика в училищата, а не тук салоните да са празни, а часовете по физкултура да се превръщат в пушални.

-Мениджърите развалиха ли футбола, защото воденето на недоказани чужденци навява на мениджърски интерес?

-Аз никога не съм имал мениджър навремето. Един агент може да бъде полезен, но и много вреден, може да обърка и развали много неща. В желанието си само и само да докара някой фуболист, може да направи много бели. И пак се връщам на отборите, които не играят за нищо – там защо са им чужденци, не виждам никакъв смисъл…

-Защо ЦСКА и “Левски” отстъпиха като развитие, резултати – въобще във всички посоки в последните десетина години?

-Защото в годините се лутаха в грешни управленски решения. Според мен имаха неадекватни ръководители, позволяваха на случайно попаднали чужденци да работят, нямаха програма за работа, а действаха от ден за ден, от година за година, лежаха на стари лаври, но в живота и спорта миналото е хубаво, но задна скорост няма. Тези клубове привличаха по 20 чужденци на година и знаете какви са последствията от тях, след като си тръгнат.

-Как ще коментирате назначението на Ясен Петров за национален селекционер?

-Моето мнение е, че това е изключително добър избор. Пожелавам му искрено успех. Обнадежден съм и съм сигурен, че с помощта на футболистите и дори на вас журналистите, защото е важно да се създаде малко повечко позитивизъм, нещата могат да се оправят.

Стефан РАЛЧЕВ

Източник: bookmaker-ratings.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.