ВАЗ-2101, Лада, Жигули, “копейка” – какво не знаем за главния автомобил на СССР

НИКОГА НЕ СЕ РАЗВАЛЯШЕ, КАЗВА ЗА НЕГО ПИЛОТЪТ ОТ F1 КИМИ РАЙКОНЕН

През 1970 година бял свят се появява един от автомобилите, които ще изиграят огромна роля в живота на много хора. Поне на тези, които живея в бившия СССР и други социалистически държави от този период, в това число и България. Това е ВАЗ-2101, известен още като “Лада” и “Жигули”. А руснаците и до ден-днешен си го наричат “копейка”.

За този автомобил е писано много, но има и факти около неговата история, които не са толкова добре известни. Един от тях е, че той е направен с конкретна цел и тя не е да се даде на хората масов и достъпен автомобил, а малко по-различна. За да разберете какво точно са искали управляващите СССР преди половин век, вижте тези малко известни факти за ВАЗ-2101:

Великият финландски мълчаливец

“Добър автомобил, който никога не се разваляше”, така описва ВАЗ-2101 един човек, който рядко произнася повече от 1-2 изречения наведнъж. Става дума за финландският пилот от Формула 1 Кими Райконен, световен шампион от 2004 година. Той започва кариерата си с рали-състезания, в които кара именно “Жигули”.

През 1986 г. пък една от легендите във Формула 1 – Айртон Сена, седна зад волана на “Жигула”, за да завърти една обиколка на писта “Хунгароринг”. Твърди се, че легендарният бразилски пилот и трикратен шампион във Формула 1 сам е проявил интерес към колата.

Идеята за създаването се ражда през 1966 година

Идеята за производството на “народната кола”, както е описан автомобилът, е на Алексей Косигин, който е председател на Министерския съвет на СССР през 1966 година. Целта обаче не е да се даде достъпна машина на народа, а да се вземат натрупаните в него парични средства. Подполковникът от КГБ Игор Атаменко пише в книгата си “КГБ – ЦРУ: кой е по-силен?”, че по това време гражданите на СССР са имали около 90 млрд. Това е около 100 млрд. долара по официалния курс и надхвърля общия годишен бюджет на Холандия, Дания и Белгия.

Народът не се доверява на Спестовната каса и ги държи “под дюшека”, което заплашва с чудовищна инфлация. Хората са свикнали с тоталния дефицит и за да го накараш да извади парите, трябва да му предложиш нещо по-специално. В такова се превръща съветски автомобил, направен за западни технологии и на относително достъпна цена.

Комунистическо име

Проектът е реализиран с помощта на FIAT, като се осъществява в град, който по-рано е бил известен като Симферопол. Заради дружбата между народите той е прекръстен в чест на Палмиро Толиати, който в продължение на 38 години е лидер на италианската комунистически партия. Той умира по време на почивка в Крим, а на погребението му в Италия присъства лично лидерът на СССР Леонид Брежнев.

Неуспешна “цветна революция”

Заводът в Толиати е строен 4 години, като първите автомобили слизат от конвейера през пролетта на 1970 година. Това са 6 опитни образеца – два сини и четири винено-червени. Серийното производство стартира през есента, но “цветната” революция така и не успява – повечето коли са или бели или с светлокафяви.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.