Бял расист бе екзекутиран за шокиращо убийство, променило САЩ

Непоправимият расист Джон Уилям “Бил” Кинг бе екзекутиран късно в сряда в щата Тексас за участието си в едно от най-шокиращите убийства от омраза в САЩ, предизвикало поредица от закони, с които подобни престъпления се преследват много по-строго.

Кинг, който бе на 44 години, е първият бял в щата, осъден на смърт за убийство на чернокож. Лоурънс Ръсел Брюър – друг от тримата убийци, стана първият екзекутиран за такова престъпление, когато присъдата му бе изпълнена през 2011 г. Шон Алън Бери излежава доживотна присъда с право за първо преразглеждане през 2038 г., тъй като по време на процеса защитата му доказа, че той не споделял расистките възгледи на Кинг и Брюър.

Прокуратурата посочи Кинг като лидер на групата, която на 7 юни 1998 г. убива по особено жесток начин 49-годишния Джеймс Бърд. Чернокожият мъж се прибирал от купон и търсел някой да го закара на стоп до дома му. Тримата бели го пребили, след което го вързали за глезените, закачили въжето за пикапа си и го влачили по пътя в продължение на 5 км. Останките от тялото били захвърлени пред църква на чернокожи, полицията намери по кървавата диря откъснати части на 2 км преди това.

Страната бе толкова шокирана от кървавото изстъпление, че всички опити на осъдените да обжалват бяха отхвърлени, а миналия октомври Върховният съд на САЩ отказа изобщо да допусне за разглеждане случая на Кинг. Доказателствата за расистките му възгледи и желанието му да убива чернокожи бяха толкова убедителни за съдебните заседатели, че те го осъдиха на смърт след само 2 часа обсъждане.

През 2001 г. щатът Тексас прие Закона “Джеймс Бърд” за престъпленията от омраза, а името на жертвата е и в последвалия федерален закон от 2009 г., с който се преследват престъпления, мотивирани от омраза към раса, цвят на кожата, религия, сексуална ориентация, пол, национален произход или инвалидност. Другото име в заглавието на федералния закон е на Матю Шепард, студент от Университета на Уайоминг, който бе пребит, вързан за ограда и оставен да умре от раните си заради това, че е хомосексуален.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.