Български изтребители оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба на борда

Вчера следобед (11 май) дежурните изтребители от авиобаза Граф Игнатиево са оказали помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда, посочиха от Военното ни министерство.

“При изпълнение на реална мисия по „Air Policing“ българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на България и го предадоха на турските изтребители. Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство”, уточниха от МО.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно е кацнал в Истанбул, пътниците и екипажът са добре.

“С този полет българските Военновъздушни сили за пореден път гарантираха както безопасността на населението и инфраструктурата на Република България, така и спокойствието на въздушния трафик”, допълват в съобщението си от Министерство на отбраната.

На 26 април дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево оказаха помощ и на арменски транспортен самолет Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, който бе загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на Габрово.

При спазване на всички национални и международни правила, нашите изтребителите прехванаха самолета, осъществиха визуален контакт и го ескортираха до момента на възстановяване на радио-връзката. Така българските Военновъздушни сили гарантираха безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.