Българският полицай, награден в САЩ: Полицията тук е различна от тази в България

„Помня, когато дойдохме в САЩ през 2006 г. Видях полицията тук как е – доста по-различна от тази в България и в Европа. Грабна ме и реших да стана полицай. Интересно е, но не е лесно”, това заяви полицаят Давид Беков, който бе награден с медал за геройство в САЩ.

Българинът бе награден за храбрите си действия в деня на престрелката на парада по случай 4 юли в град Хайланд Парк, щата Илинойс. В този трагичен ден загинаха 7 души, а 48 бяха ранени.

Офицер Беков е успял да локализира стрелеца и да разпространи местоположението му по радиото, докато в момента е оказвал животоспасяваща първа помощ на простреляна жертва. Офицер Давид Беков работи неуморно в продължение на 24 часа и впоследствие стрелецът е задържан.

Беков разказа, че от малко повече от пет години работи като патрулиращ полицай. Четири години и половина е бил в Чикаго, а от една – в Хайланд Парк.

Дисциплина и дълг – това за него са двете неща, които олицетворяват професията.

“Не е толкова въпрос на вътрешно желание, колкото на осъзнаване, че имаш дълг към тези хора. Трябва да осъзнаеш, че има хора, които се нуждаят от теб”, казва още Давид Беков пред bTV.

Разказва и за случай, който е останал ярко в съзнанието му.

“Имахме прострелян полицай в Чикаго. Издирвахме стрелеца девет часа и половина. Включиха се 280 полицаи, четири хеликоптера – беше невероятно. Да видиш подкрепата, когато стане такова нещо. Когато го намерихме, той започна да стреля точно в кръга, където бях аз. Не можех да открия огън, защото имаше много полицаи пред мен. Залягаш и се покриваш колкото може”, разказва българският полицай.

Допълва, че когато работиш тази професия, трябва да приемеш, че има възможност да не се прибереш вкъщи някой ден.

“Трябва да имаш мир в себе си и в ума си, че това може да се случи”, казва полицай Беков.

Той показа и „втория си дом“ – колата, с която патрулира. В нея прекарва 12 часа на ден.

24chasa.bg

Hits: 51

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.