Българите във Великобритания ще гласуват в 135 секции на 11 юли

На извънредните парламентарни избори на 11 юли българите във Великобритания ще могат да гласуват в 135 секции.

Те са със 100 повече в сравнение с редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април. Това поставя доста въпроси, свързани с организацията на гласуването на българите на Острова на 11 юли.
Основните проблеми обаче са два – от една страна е намирането на помещение за тези секции, защото за разлика от България, във Великобритания се наемат помещения, които се пригодяват за избирателни секции.
На второ място е формирането на секционни избирателни комисии, защото разкриването на 100 нови секции в сравнение с предишните избори води до нуждата от намирането на над 600 души, които да участват в организирането на изборния ден.
Разяснителната кампания за членовете е организирана на доброволни начала в социалните мрежи. В 56 от секциите ще бъдат разположени 65 машини, а в останалите 79 ще се гласува с хартиени бюлетини.
Единствената особеност, касаеща българите във Великобритания, е че те нямат възможност да използват преференция.
Идеята на големия брой секции е изборите да бъдат организирани по географски принцип, за да бъде покрита максимално територията на Обединеното кралство и да бъдат избегнати струпвания.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.