Букурещ забранява влизането в центъра на стари автомобили

Следващата година собствениците на най-замърсяващи автомобили (произведени преди 2000 г.) няма да могат да шофират през центъра на Букурещ, а посетители с автомобили от провинцията ще трябва да плащат дневна такса, за да се движат из града, пише МИА.

Тези две радикални мерки бяха обявени от кмета Габриела Фирджа и след 45 дни ще бъдат гласувани в общинския съвет.

Планът предвижда всички автомобили без екологичен сертификат или Euro 1/Euro 2 (превозни средства, произведени преди 1999 г.) да бъдат забранени в центъра на града.

На автомобилите от провинцията със сертификат до Euro2 е напълно забранено да влизат в Букурещ. Собствениците на автомобили с Euro3 ще могат да се движат из центъра, купувайки винетка, която струва 15 евро за един месец.

Кметът на Букурещ иска всички автомобили, регистрирани на друго място, да купуват винетки на цена от 2,1 евро на ден или 402 евро годишно.

Мерките се предприемат заради замърсяването в Букурещ, в който вече има над 1,6 милиона автомобила. В града има над 120 000 автомобила, сертифицирани с Евро2 и още 213 000 с Евро3. Според анкети мерките са подкрепени от 56% от гражданите, докато само 25% ги смятат за популистки или неадекватни.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.