Брюксел: Преговорите с Турция са в застой, да уважава суверенитета на страните от ЕС

Турция трябва да уважава суверенитета и териториалната цялост на страните от Европейския съюз, да работи за регионална стабилност, да поддържа добросъседски отношения. За това настоя Европейската комисия в доклада си за напредъка на страната към Евросъюза.

“Европейският съвет многократно е потвърждавал своя стратегически интерес от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие и от развитието на сътрудничество и взаимноизгодни отношения с Турция. Обстановката в Източното Средиземноморие обаче отново се изостри”, отбелязва Еврокомисията.

Турция напоследък поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при условие да бъдат демилитаризирани и че това условие е нарушено.

Брюксел определя отношенията с Турция като сложни и отбелязва отстъпление от пътя към ЕС и вече предприети реформи в областта на върховенството на правото, независимостта на правосъдието и основните свободи. Преговорите са в застой, обобщи еврокомисарят по разширяването Оливер Верхеи.

По неговите думи турската външна политика не съвпада с европейските цели и не включва прилагане на санкциите срещу Русия. Продължаващата политика на Турция да не се съобразява с ограничителните мерки срещу Русия предизвиква безпокойство поради

свободното движение на продукти, включително стоки с двойна употреба, в рамките на митническия съюз ЕС – Турция, се казва още в съобщението от Брюксел.

Според него “Турция остава ключов партньор за Европейския съюз в основни области от общ интерес като миграция, борба с тероризма, икономика, търговия, енергетика, продоволствена сигурност и транспорт. Диалозите на високо равнище и засиленото участие в тези области продължиха. Турция улесни диалога между Русия и Украйна и изигра ключова роля в споразумението за износ на зърно, въпреки че също така реши да увеличи търговските и финансовите отношения с Русия”.

Турция се въздържа от западните санкции срещу Русия, но поддържа връзки с Украйна, осъжда анексията на Крим и не признава тази на Южна Украйна и Донбас. Поддържайки отношения и с Киев, който получава от нея дронове “Байрактар”, и с Москва, тя се опитва да играе ролята на посредник. Анкара е обвинявана и че на практика се облагодетелства от западните санкции, като не ги налага, а се превръща в канал за връзка с Русия и бизнесът със страната расте.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.