Борис Джонсън съкращава над 90 000 държавни служители за облекчаване на икономическата криза

Британският министър-председател Борис Джонсън нареди на кабинета да изготви план за съкращаване на над 90 000 държавни служители, съобщи телевизия Sky News.

Мярката има за цел да освободи бюджетни средства за облекчаване на кризата с разходите за живот и евентуално намаляване на данъците.

Джонсън е наредил на министрите да подготвят в рамките на един месец доклад за това как да се намали броят на служителите в държавната администрация до равнището от 2016 г. “Това би означавало съкращаване на около една пета от работната сила, която наброява 475 000 души. Това би могло да спести 3,5 милиарда паунда годишно”, се казва в доклада.

“Премиерът и министрите разбират, че държавните служители вършат изключителна работа в полза на обществото… Но когато хората и бизнесите в цялата страна са изправени пред кризата на растящите цени, обществото с право очаква правителството да даде пример и да работи възможно най-ефективно”, цитира каналът думите на говорителя на националното правителство.

През последните месеци инфлацията в Обединеното кралство счупи исторически рекорди. В началото на май Английската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията за 2022 г. и очаква тя да се ускори до 10,25% през четвъртото тримесечие, което може да бъде исторически рекорд. Регулаторът отбеляза, че инфлационният натиск се е увеличил рязко след последния доклад през февруари поради изострянето на ситуацията между Русия и Украйна. Според банката това е довело до “значително влошаване на перспективите за растеж в световен мащаб и в Обединеното кралство”.

Dnews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.