Борис Джонсън: Путин ме заплаши с ракетен удар преди войната

Бившият британски премиер Борис Джонсън заяви, че руският президент Владимир Путин го заплашил с ракетен удар в “необикновен” телефонен разговор преди войната в Украйна.

“В един момент (Путин – бел. ред.) ме заплаши и каза: “Борис, не искам да те наранявам, но с ракета това ще отнеме само минута.” Или нещо подобно”, каза Джонсън епизод на поредица от три части на Би Би Си, в която се говори за отношенията между Запада и Русия в годините преди войната.

Разговорът се състоял през февруари след последния опит на Джонсън да покаже подкрепата на Запада за Украйна с лично посещение на Киев. Малко по-късно, на 24 февруари, Путин нареди нахлуване в Украйна.

Бившият британски премиер, който напусна поста през септември, но може да се върне в челните редици на управляващата Консервативна партия, казва, че предупредил Путин за тежки санкции и още войски на НАТО край границите на Русия, ако тя нападне Украйна.

Опитвал да го убеди, че Украйна няма да е част от НАТО в обозримо бъдеще, след като Путин го попитал колко време има предвид, като казва, че Украйна няма да се присъедини “скоро” към Алианса. Една от причините за напрежение, изразявани от Русия, докато тя струпваше войски по границите с Украйна, бе “политиката на отворените врати”: НАТО не изключваше напълно възможността за присъединяване на Украйна, макар лидерите от блока да уверяваха, че това едва ли ще стане в близките десетилетия.

“Смятам, че от много спокойния му тон, заради усещането за неангажираност, което сякаш имаше, че просто се заиграваше с опитите ми да го накарам да преговаря”, каза още Джонсън. Той коментира и първите часове на войната, когато получил обаждане от украинския президент Володимир Зеленски, който бил спокоен, но му казал: “Знаете ли, нападат навсякъде.” Отказал предложението на Джонсън да му помогне за извеждането му на безопасно място.

Би Би Си отбелязва, че не е възможно да се узнае дали заплахата на Путин е била сериозна, но предвид покушението срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Джонсън вероятно би възприел всяка заплаха от Русия, както и да е поднесена, сериозно.

Dnevnik.bg

Hits: 17

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.