Борисов за критиките, че Пеевски държи разпространението на печата: Да го прави държавата

Държавното дружество “Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания на територията на страната, предлага премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА.

“Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат”, каза Борисов на заседанието на Министерския съвет. Точката е вкарана като допълнителна в дневния ред.

Борисов коментира констатациите на международната организация “Репортери без граници”, чиито представители посетиха миналата седмица България. Те заявиха, че в страната “има климат на медийна гражданска война”, а рискът е не само за журналистиката, но и за демокрацията”. Фактът, че България е поставена от организацията на 111-то място в света по свобода на словото, влезе и във вчерашния доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. Данните са цитирани в контекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на програма “Хоризонт” и последвалите събития в Българското национално радио (БНР).

В “Бялата книга за свободата на медиите в България” в началото на 2018 г. беше констатирано, че 80% от разпространението на печата се контролира от компании, свързани с депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Съюзът на издателите в България сезира Комисията за защита на конкуренцията за монопол в разпространението на печатни издание чрез доминиращата роля на “Табак Маркет” АД на пазара и агресивното завземане на публични търговски площи в цялата страна, което, според членовете му, на практика прави невъзможно участието на по-малки разпространителски фирми. КЗК обаче не установи нарушения и единствено препоръча да се създаде регистър на крайните собственици на фирмите – разпространители.

Борисов коментира и оплакването на представителите на “Репортери без граници”, че бюрото на организацията за Източна Европа и Балканите не е успяло да се свърже с премиера в продължение на три години, а при последната им визита за пръв път са получили отговор, но отрицателен, на молбата за среща. Той каза, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от “Репортери без граници”. Той счита, че единственото нещо, което може да направи държавата в тяхна подкрепа, както и в подкрепа на свободата на словото, е да не се оставя на частни фирми да правят разпространението на печата.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.