Борисов: Взривяват бомби сред хората, защото знаят – видя ли кръв, тръгвам

Премиерът Бойко Борисов използва присъствието на медиите преди днешното заседание на правителството, за да коментира протестите, които по думите му поставят под риск големите инвестиционни проекти и да предупреди отново, че наесен се задава тежка криза, а кабинетът работи, за да прекара страната през нея. Борисов изтъкна, че редовни избори ще има след няколко месеца и увери, че винаги е бил на страната на протестиращите.

“Разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знам как ще преодолеем следващите месеци”, заяви Борисов и продължи, “Икономическата криза идва с огромни темпове и то в цял свят. Нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, а ще става и по-лошо”. Подобно изказване Борисов направи и в изявлението си от 11 юли, в което обяви, че остава на власт, за да управлява заради задаващата се тежка криза.

Той изтъкна, че правителството полага огромни усилия, за да не тегли заем и е необходимо държавата да е консолидирана. По думите му, “ако съумеем да задържим финансите на държавата по този начин, ще успеем да завършим годината все едно сме края на 2018-а – началото на 2019 г.”, но добави, че това ще е максимумът.

Борисов посочи, че има идеи за консолидация на страната, но изчаква Европейския съвет в петък, за да защити финансирането за България, а утре на коалиционен съвет ще се обсъжда план за стабилност. Вметна, че този план следва да се договори и с опозиционните партии и използва момента да посочи, че “никой не може да се справи сам”. “Познавам им ресурса, възможностите, виждам водачите, които излизат на протеста”.

 

Знаят, че видя ли кръв, си тръгвам

“Вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава – да се окървавява протеста. Защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам. И те го знаят и точно това провокират”, каза Борисов. През 2013 г., когато подаде оставката на втория си кабинет след 4 дни на протести, последният завършил със сблъсъци, Борисов заяви, че “не полагам асфалт, за да се лее кръв по него”.

Днес той посочи, че му е мъчно и за полицаите, и за “невинно битите” и предупреди хората да пазят полицаите. А самите министри посъветва да не пренебрегват хората, които излизат на протестите със социални искания.

“Винаги сме били на страната на протестиращите”, увери той.

 

Ще съжаляват, че няма да прекараме държавата през кризата

“Желанието им за оставка на това правителство, не само, че няма да им подобри после положението. Мога договор да сключа с тях, че ноември-декември-януари ще бъдат в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме успели да прекараме държавата през тези иглени уши, които са финансовата и икономическа криза”, изтъкна Борисов. Той заговори за инвестициите в страната.

“Със сигурност вече и големите ни проекти са поставени под риск, защото когато извън България видят, че държавата е дестабилизирана, няма доверие, няма инвеститори, всички чакат да видят как ще се развият нещата по-нататък. Това е допълнителен застой”, заяви Борисов. Той добави, че емоциите не са добър съветник. “Много пъти България е тръгвала по този път и след това горчиво се е вайкала”, смята той.

Премиерът изтъкна, че има ясни механизми за това как се прекратява мандат и се правят предсрочни избори, но даде да се разбере, че изпитва съмнения какъв служебен кабинет ще бъде съставен заради кадрите в президентството. Изтъкна и че властта е на път да осигури машинното гласуване и попита кой не иска да го има, защото при предсрочен вот то ще се провали.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.