Божидар Божанов: Личната карта ще стане и здравна карта

Хартиените документи изобщо не трябва да ги има. Повечето от тях се създават електронно, няма нужда да се минава през хартията, за да се използват. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

За да могат гражданите да заявят услуги онлайн, без да трябва да ползват електронен подпис, ще бъде въведена електронната идентификация, за да могат те с телефона си да влязат в една система и да заявят дадена услуга. Това ще може да става и с личните карти, които ще бъдат с чипове. Гишетата все пак ще останат за хората, които не могат, не искат или нямат възможност да ползват електронната услуга. „Но не просто на гишетата на съответната институция, а трябва има центрове за комплексно обслужване. Например отивате в пощата и си свършвате всичко там“, обясни министър Божанов. Всички тези услуги ще бъдат въвеждани поетапно. „В телефона ще бъде най-бързо – планирали сме го до шест месеца. С личните карти – малко след това. Реформата с пощите ще отнеме малко повече време, но догодина трябва да се случи“, поясни той.

Личната карта ще стане и здравна карта. Личната карта с чип може да промени фиктивните хоспитализации, обясни Божанов. Тя ще дава достъп и до здравното досие на пациента.

Подмяната на личните документи не е планирана да бъде задължителна. „По принцип може да има и отделен носител. Носителят на информацията не е непременно обвързан с функцията. Тя може да е в личната карта, в отделна карта или дори в телефон“, обясни министърът на електронното управление.

Министърът посочи, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време.

Божанов обяви, че Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване, което ще бъде пилотно. Вече има и разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвместно с ЦИК, но дали ще бъде използвано при избори – това ще бъде решение на Народното събрание.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.