Блокадата на Ясеновец пада преждевременно, остават засилените мерки за спазване на карантината в няколко къщи в селото

КМЕТЪТ И ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ НА ВЛАСТИТЕ ТЕСТОВЕ ДА СИ НАПРАВЯТ ВСИЧКИ, НА КОИТО ТОВА ПРЕДСТОИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И АБИТУРИЕНТИТЕ

Блокадата на село Ясеновец пада в полунощ, но полицията остава на улицата, на която  в четири къщи има хора с наложена карантина, до изтичането на сроковете за налагането й. Това реши на днешното си заседание Областният кризисен щаб.

Предложението блокадата да падне три дни преди изтичането на заповедта за нея бе на областния управител Гюнай Хюсмен. Той се мотивира с нарастващото напрежение в селото и информацията, че и в момента пред кметството има хора, които чакат решението на щаба дали се разхлабват противоепидемичните мерки там.

От деня на налаганите на блокадата до този момент няма положителна проба за COVID-19, потвърди директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Но съобщи и за хора, подлежащи на нов тест за проследяване на заразата, днес са отказали да го направят.

Преди гласуването на решението областният управител проведе пред всички телефонен разговор с кмета на селото, който гарантира, че съселяните му ще приветстват падането на блокадата и ще съдействат на властите за доброволното правене на тестове от тези, на които това им предстои по график. Включително и 20-те абитуриенти преди явяването им на матурите.

Своите притеснения дали да бъде свалена блокадата и какво може да последва в медицински и обществено-политически план от това изказаха и четиримата лекари в щаба и директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев, който настоя своя ангажимент за опазване на реда да поеме и кметът на селото. „Въздържал се“ решението гласуваха трима: директорът на РЗИ д-р Ася Генева, шефът на РЗОК д-р Камелия Станева и зам.-кметът на община Разград Милена Орешкова.

По време на заседанието д-р Ася Генева съобщи, че PCR тестовете в лабораторията на болницата в Разград вече са платени, защото тези от дарителите са изчерпани.

/e-Razgrad/

 

24 май бе много специален за нас. Този път той бе Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но и свещения празник Рамазан Байрам!

24 май бе деветият ден от поставянето на Ясеновец под пълна карантина, считано от 16.05.2020 г. Въпреки празника, хората се вслушаха в думите и препоръките на ходжата на селото и си спазиха карантината. Браво, Ясеновец! Браво, мои мили,  културни, отговорни и дисциплинирани СЪСЕЛЯНИ! ГОРДЕЯ СЕ С ВАС! Вие показахте желязна дисциплина и изключителна отговорност за собственото си здраве и здравето на близките си. Заслужавате най-доброто и най-бурни овации и аз ще се боря моите съселяни да получат най-доброто и за в бъдеще.

Това написа и изпрати на е-Razgrad.bg Мухарем Е.Ердоган. Думите бяха придружени със снимки на някои от най-оживените и главни улици на селото.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.