„Биовет“ помага на ученици от ПГХТБ „Мария Кюри“ да опознаят предварително бъдещите си работни места в предприятието

СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ БИЗНЕСА И ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ТУК ИЛЮСТРИРАТ ДОБРАТА ПРАКТИКА ЗА ПОДГОТОВКА НА МЛАДИТЕ ХОРА

„Ученици от Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии “Мария Кюри” се запознават с бъдещите си работни места в „Биовет-клон Разград“ АД още докато са в гимназията. Това е възможно благодарение на подадената ръка от ръководството на предприятието към нас“, казва директорът на училището Стойчо Стоев.

„Още при създаването през 1975 г. на тогавашното СПТУ, идеята е то да отглежда кадри за химическата и фармацевтичната промишленост и биотехнологиите. След един труден за нас период обаче,  от няколко години отношенията ни с „Биовет“ са отлични“, не крие удовлетвореността от този факт на колегите си и своята Стойчо Стоев.

Благодарение на подкрепата на „Биовет“ в гимназията за трета поредна година гимназията се реализират по две паралелки в план-приема. И тази година и двете са формирани още след първото класиране.

ПГХТБ „Мария Кюри“ е и единствата професионална  гимназия – иновативно училище в Лудогорието – и това е възможно благодарение на фирма „Биовет”.

Специална програма за сътрудничество на „Биовет“ – част от социалната ангажираност на фирмата към хората в региона осигурява самостоятелни работни места за производствената практика на единадесето- и дванадесетокласниците. Програмата на всички останали класове гимназисти е направена така, че тематично свързаните с производството на „Биовет“ учебни предмети се групират и един ден от седмицата децата прекарват по шест часа във фирмата. Техният „работен ден“ започва с инструктаж в осигурената специално за тях учебна зала с мултимедия и бяла дъска. След това – в обособените производства на реални работни места им помагат ментори от „Биовет“. Идеята е това да се повтори поне три пъти през една учебна година. Това помага на нашите ученици да усвояват по-добре учебния материал, а и да запознаят в технологичните процеси в „Биовет“, с бъдещите си работни места. Там те разбират що е то производствена дисциплина и отговорност и се учат да ги спазват“, разказва директорът на гимназията Стойчо Стойчев. Работният ден на практикантите завършва отново в учебната зала – за обобщение на видяното и наученото.

В края на всеки срок гимназистите решават тестове, подготвени от менторите им в „Биовет“. Оказва се, че децата държат много да знаят как се справят на теста и в производството тъкмо от оценката на менторите. А дванадесетокласниците имат възможност, ако желаят, да се явят на интервю за работа във фирмата. Миналата година това са сторили 21 зрелостници. Резултатите от тази – заради коронавируса по-различна учебна година – все още не са известни.

„Биовет- клон Разград“ АД ни помага много и финансово – с обновяването на материалната база“, продължава Стойчо Стоев. Последният дар е специален микроскоп, който проектира наблюдаваното на екран и в съседна зала.

И още: Всички  гимназисти с успех от 5.50 до 6.00 получават стипендии от „Биовет“, като стипендиите за успех от 5.90 до 6.00 са по-високи.

А накрая, но не съвсем на последно място по значение: пътуващите ученици получават пари за транспорт, а настанените в общежитие не плащат такса. Това прави „Биовет“.

На финала на нашия разговор Стойчо Стоев още веднъж изказва своята благодарност към ръководството за „Биовет-клон Разград“ и персонално на Управителя Теменуга Газдова за грижата към учениците от ПГХТБ „Мария Кюри“, за да израснат те като специалисти още на училищната скамейка.

И да имат самочувствието да кандидатства за работа в предприятието веднага след дипломирането си.

/e-Razgrad/

Hits: 15

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.