Бил Гейтс дарява 20 млрд. долара на фондацията си и изпада от списъка с най-богатите

Бил Гейтс прехвърля 20 милиарда долара от богатството си във фондация “Бил и Мелинда Гейтс”, като по този начин ще ѝ позволи да увеличи разходите си в борбата с глобалните предизвикателства, включително пандемията от ковид-19 и войната в Украйна, съобщи Си Ен Ен.

Една от най-големите филантропски организации в света планира да увеличи финансиранията си с 50% спрямо нивата преди пандемията – от близо 6 милиарда долара на 9 милиарда долара за всяка година до 2026 г. Фондацията е фокусирана основно върху благотворителни дарения, насочени към подобряване на глобалното здраве, равенство между половете и образованието, наред с много други световни проблеми.

Съоснователят на компанията Microsoft и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс обещаха да дарят по-голямата част от богатството си на фондацията, която създадоха заедно преди 20 години, както и на различни други филантропски начинания.

Съпрузите обявиха развода си през май 2021 г., като казаха, че ще работят заедно във фондацията като съпредседатели за двегодишен пробен период. В края на този процес Мелинда Френч има опцията да подаде оставка и да получи обезщетение от бившия си съпруг, който ще остане да ръководи организацията.

С приблизително нетно състояние около 114 милиарда долара Бил Гейтс в момента е четвъртият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на Bloomberg, като по-голямата част от богатството му е свързано с акции на Microsoft.

“Ще сляза на по-долни позиции и в крайна сметка ще изляза от списъка на най-богатите хора в света”, написа Гейтс в публикация в блога си в сряда. “Имам задължение да върна ресурсите си на обществото по начини, които оказват най-голямо въздействие върху подобряването на живота. Надявам се, че и други хора в позиции с голямо богатство и привилегии също ще се насочат към това.”

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.