Бившият шеф на медийния регулатор Бетина Жотева отиде на работа при Иван Гешев

Доскорошният председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева вече работи в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев, съобщи “Свободна Европа”. Изданието е получило потвърждение за назначението от пресцентъра на държавното обвинение.

Жотева беше член на СЕМ от 2016 до 2022 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. През последните две години от мандата си тя беше председател на медийния регулатор. На 9 май президентът Румен Радев назначи на нейното място дългогодишния военен репортер на Би Ти Ви Габриела Наплатанова.

 

На каква длъжност е назначена

На въпрос на “Свободна Европа” дали Жотева е спечелила конкурс за позицията ръководителят на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов е отговорил, че тя е била назначена “до провеждането на конкурс”.

Изданието уточнява, че той не е отговорил на въпроса каква е точната длъжност, но е отбелязал: “Радвам се, че професионалист с дългогодишен опит в институционалните комуникации и връзките с обществеността прие поканата ми да се присъедини към дирекцията. Убеден съм, че експертизата на г-жа Жотева ще допринесе за задълбочаване взаимодействието на прокуратурата с европейските и международни институции”.

Пред “Свободна Европа” самата Жотева също не е успяла да уточни длъжността. “Ами, това вече са много такива въпроси… За какво, кому е нужна тази информация”, попитала на свой ред бившата председателка на СЕМ, цитирана от сайта, след което добавила: “Ами, не мога да ви я кажа. Смисъл, не си спомням точно какво е.”

Малко след публикуването на текста на “Свободна Европа” Бетина Жотева заяви, цитирана от електронното издание на вестник “24 часа”, че ще се занимава “с международните контакти на прокуратурата, както и с връзките с международни институции – ЕС, Съвета на Европа в Страсбург, ОССЕ, ООН”.

 

Кариерата на Бетина Жотева

Тя има бакалавърска степен от университета в Будапеща и е магистър по философия и философски науки в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Говори английски, френски и руски език.

Жотева притежава дългогодишен опит в областта на медиите, започва журналистическа кариера през 1990 г. като водещ на новини и редактор в БНТ. Била е кореспондент на телевизията в Белград, Персийския залив и Европа. От 2000 до 2005 г. е кореспондент на в. “Труд” в Брюксел, от 2005 до 2007 г. работи към НАТО като консултант и анализатор, а между 2007 и 2010 г. Жотева е и първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в Постоянното представителство на България в Европейския съюз.

Между 2010 и 2013 г. ръководи пресцентъра на на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков, след това последователно и за кратко отговаря за връзките с обществеността в Министерството на икономиката и енергетиката и в кабинета на Екатерина Захариева, докато заема поста на вицепремиер в служебния кабинет на Георги Близнашки. През следващите две години е говорител на Министерството на външните работи, когато министър е Даниел Митов. През 2016 г. издигнатият от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев назначава Жотева за член на СЕМ, който тя оглави през май 2020 г.

През 2017 г. тя бе замесена в скандал, след като Къдринка Къдринова, журналист от БНР и сайта “Барикада”, я обвини в заплаха. На заседание на парламентарната комисия по култура и медии през юни 2017 г. Къдринова запита Жотева дали е провеждала от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на закриването на чуждоезичната програма на БНР. По-късно бе разпространен запис на последвал разговор между двете на диктофона на Къдринова, от който се чува, че членът на СЕМ я предупреждава да не опитва да я забърква в интрига и казва: “Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става.” Последва остра реакция на Асоциацията на европейските журналисти – България, която определи поведението на Жотева като недопустимо, а БСП поиска оставката й като член на СЕМ. Самата Жотева се извини за тона си към журналиста и не коментира повече темата с мотива, че ще търси правата си в съда.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.