Белите нощи на Разград под дъжда в къщите музеи

ФЕСТИВАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА И ТАЗИ ВЕЧЕР, НО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДРЕВНИЯ АБРИТУС

Възкръсна фестивалът на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград” и резонно той бе посрещнат с интерес от разградчани.

По традиция, културните събития в нощта срещу Еньовден бяха в къщите музеи в града.  Стартът на фестивалната програма бе в Художествената галерия „Проф. Илия Петров”, където бяха представени творбите от завършилия преди седмица пленер „Мистика и реалност”.

В къщата музей „Станка и Никола Икономови” директорът на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” Димитър Петров представи гостите на срещата с автограф – поетите Ивелина Радионова и Наско Енев-Римпо, които пред разградските любители на поезията влязоха в поетичен дуел със свои предимно любовни стихове.

В къщата музей „Анание Явашов” бе подредена изложба, посветена на делото на академика и 165 години от неговото рождение, включени бяха и експонати на Държавния архив, включително и работното тефтерче на Анание Явашов. В двора атмосферата бе също от времето на акад. Явашов. За това допринесоха групата за стари градски песни „Блян” и Младежка театрална формация ”Импулс”. И в двете къщи музеи посетителите бяха посрещани с чаша бяло сладко и бяло вино.

А в Етнографския музей публиката се срещна с магически практики за прогонване на болести и сили. В програмата „Пътешествия между два свята“ участваха артистите на Капанския ансамбъл, заедно с талантите от Театрално-танцова формация Пулс” и Детска танцова школа ”Хорце”.

Под пръските на напоителния на Еньовски дъжд ритуалите, песните, музиката и танците бяха още по-мистични. И съвсем заслужено всички те получиха бурните аплодисменти на многобройната публика в двора ма музея, която под чадъри остана до края на програмата.

В началото участници и гости – както повеляват традициите за Еньовден – минаха под еньовския венец, получиха стрък еньовче и си измиха очите с пелин за здраве.

А накрая всеки си тръгна със стръкче биле и въгленче от ритуалния огън за здраве и благополучие у дома.

Белите нощи на Разград продължават и днес, но на територията на древния Абритус. Вечерта започва с представяне на туристически маршрути с начална точка Интерактивния музей. Това ще се случва между 18,00 и 21,00 ч., в този период може да бъде разгледано и Преславското златно съкровище от фонда на Регионален исторически музей-Шумен. В 21.00 ч. символичните домакини от ДТШ ”Сладури” и балет „Века” ще представят свои изпълнения на сцена „Театрон”. Пак там другият символичен домакин – кино „Арабела,” ще представи фирма „Аз, Леонардо”.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.