Без пържено и торти в детските градини

Закуската на децата днес е компле от сирене. Има зеленчуци и маслини. За обяд ще хапнат таратор и Руло Стефани, отново със салата. Винаги имаме плодове – в седмица има минимум 5 различни вида плод. Това каза за „Здравей, България” Елеонора Стоименова, директор на 79-та детска градина „Слънчице”.

Нова наредба за здравословно хранене на децата забранява пържените храни, замразеното месо и храни с хидрогенирани мазнини. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството на здравеопазването.

Всички тези продукти са част от балансираното хранене на децата. И досегашната наредба номер 6 забраняваше мекиците и пържените филии при целодневното хранене. Рибата няма да бъде изключена като храна – ще се предлага охладена риба, което е по-полезно за децата, заяви доц. д-р Лалка Рангелова, отдел “Храни и хранене” към Националния център по обществено здраве и анализи.

Не предлагаме крем-карамел на децата заради горената захар. От сладките неща – десертите се правят тук на място. Правят се локумки, млечни десерти с мляко и грис и добавка плод. Понякога правим пастет от авокадо, каза Таня Капитанова, медицинско лице в ДГ 79 “Слънчице” и диетолог.

От фондация „За храната” отдавна чакали тази наредба. Рангелова се надява тя да е готова до началото на новата учебна година.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.