Без консенсус на консултациите за ръководството на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии, участвали в консултациите за състава на РИК – Разград за изборите за 48-то НС на 2 октомври не постигнаха споразумение, затова решението за състава на комисията ще вземе ЦИК.

Консултациите бяха свикани и водени от областния управител Драгомир Златев и се проведоха в заседателната зала на Областната администрация. В тях от страна на политическите сили взеха участие Марин Шишев, Галя Ралева и Евгени Енчев /Продължаваме промяната/, Владимир Димитров и Надежда Радославова /ГЕРБ-СДС/, Мехмед Салим /ДПС/, Петя Стефанова и Наско Анастасов/БСП за България/, Мария Господинова /ИТН/, Огнян Обрешков /Демократична България/ и Деян Дацев /Възраждане/. Областна администрация бе представена още от главния секретар Михаил Тодоров, от главния експерт Красимира Димитрова и Светлана Неделчева /юрисконсулт/.

Марин Шишев от „Продължаваме промяната“ предложи Жоро Чобанов за председател на РИК, а за членове – Маргарита Иванова, Драгомир Павлов и Росен Маринов.

Владимир Димитров от ГЕРБ-СДС настоя, че председател трябва да е Хубан Соколов. Предложението на коалицията за членове бе: Ралица Костова-Цветанова и Айсел Хасанова.

Мехмет Салим от ДПС отчете, че ще е трудно да се постига консенсус за председател, затова предложи секретарското място в РИК да е за Нергин Хамдиев, а член да е Юмгюл Ахмедова.

Наско Анастасов от БСП предложи за секретар Силвия Великова.

Мария Господинова от „Има такъв народ“ заяви, че партията държи заместник-председател да е Светлана Неделчева.

Огнян Обрешков от „Демократична България“ предложи заместник-председател да е Ивелина Игнатова.

Деян Дацев от „Възраждане“ също поиска зам.-председателското място, като кандидатурата на партията е Албена Тодорова-Йорданова.

След като не бе постигнато споразумение за състава на комисията, областният управител Драгомир Златев обяви, че единственият вариант в тази ситуация е да изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в ЦИК, където ще определят разпределението на позициите.

Числеността и състава на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е 18-ти Разградски изборен район, числеността на РИК е с общ брой 13 членове, включително председател, двама заместник-председатели и секретар.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.