Безплатна охрана само за президента, премиера и шефа на НС?

Останалите да си плащат на НСО по определена тарифа

Да се свие кръгът на охраняваните лице от НСО, предлага ДПС с поправки в Закона за службата.

Авторите на промените, които са внесени за обсъждане в парламента, са лидерът на движението Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски. Те настояват занапред само премиер, президент и шефът на НС да са с безплатна охрана от НСО.

Законовите изменения всъщност предвиждат депутатите, членовете на семействата на президента, шефа на НС и премиера, да заплащат охраната си от НСО.

Според текстовете същото правило ще важи и за онези лица, свързани с националната сигурност и посегателството спрямо тях би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в държавата.

Заплащането ще става по тарифа, утвърдена от финансовото министерство по предложение на шефа на НСО.

В мотивите е записано, че така охраната на лицата няма да е за сметка на бюджета на службата и ще постигне финансова дисциплина, което пък ще доведе и до икономии, които НСО да използва за съвременно оборудване.

Изменението ще засегне и съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радев, която в момента също ползва кола и охрана от НСО, и чиято охрана на няколко пъти се замесваше в скандал и инциденти.

Мустафа Карадайъ още декември даде заявка, че ДПС ще внесе подобни законови промени, провокиран от изказването преди това на Румен Радев, че трябва се свие кръга от охранявани лица, а почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски не трябва да се охраняат от НСО, защото имат достатъчно финансови ресурси сами да сторят това.

В отговор Мустафа Карадайъ зазяви, че са готови да внесат поправки в закона и НСО да не се използва от “съпруги и секретарки”, като поясни, че ДПС сами предоставят колите за охраната на Доган, а НСО само плаща заплатите на гардовете.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.