Банко П. Банков e носителят на наградата от първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”

Победител в първото издание на Националния конкурс за драматургия „Антон Страшимиров” е Банко П.Банков от София с творбата му „Недописана страница”, реши днес петчленното жури, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Начело на комисията бе председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, в заседанието участваха и: проф.д-р по изкуствознание Любомир Халачев – сценарист и режисьор; Иван Странджев – поет и драматург; директорът на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград Димитър Петров и Цветана Бенонова – гл.експерт в отдел „Култура, религиозни дейности и младежки дейности” в Община Разград.

Предложението Община Разград и Съюзът на българските писатели да инициират учредяването на награда за драматургия на името на Антон Страшимиров възникна по време на посещение на представители на творческата организация в Разград и среща с ръководството на Общината. Житейският път на Антон Страшимиров е свързан с Разград, той е живял в града и е учил заедно с брат си в Разградската гимназия. Провеждането на конкурса е още един знак за това, че Разград тачи паметта и творчеството му, името му носи и драматичният театър в града. Сред условията на конкурса бе произведението да не е поставяно на сцена до обявяване на конкурса, а избраната за победител творба трябва да бъде предоставена безвъзмездно за поставяне от трупата на Драматичен театър „Антон Страшимиров”, който е част от Театрално-музикален център – Разград.

Общо 32 творби бяха изпратени в предварително обявения срок, те са на автори от цялата страна, а едно от произведенията пристигна от Германия.

86-годишният Банко П.Банков ще получи наградата си на официална церемония утре, 24 юни, на Вила „Урбана” в Абритус от 21,30 ч. като част от Фестивала на материалното и нематериално наследство „Белите нощи на Разград”, който започва днес.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.