Африканска чума засякоха и в Гецово

За няколко нови случая на африканска чума при отстреляни диви прасета  съобщиха от областната епизоотична комисия: в землищата на селата Гецово, Здравец, Владимировци, Глоджево и град Цар Калоян – в пограничната зона с област Русе, както и в землището на село Миладиновци – в пограничната зона с област Търговище.

Направен беше извод, че това може да се дължи на миграцията на животни от други области и че се вземат всички необходими мерки за неразпространяване на болестта.

Директорът на Областната дирекция „Безопасност на храните” в град Разград Илиян Драмалиев информира участниците в заседанието, че на 20 декември 2019 г. е взел участие в организирана в град София от Министерството на земеделието, горите и храните конференция на тема „Класическата чума”. В събитието са взели участие представители на отговорни институции и на ловно-рибарски дружества. На форума е направена констатация, че обстрелът на диви свине върви по-бавно от планираните темпове (достигнати 30% при планирани 80% на база на таксацията) и е било съобщено, че в новите наредби ще бъде регламентирано изграждане на външна ограда около големи свинекомплекси, която да отстои на 500 метра от животновъдния обект.

Зам.-областният управител Евгени Драганов напомни, че по Програмата за развитие на селските райони ще бъдат обявени мерки за подпомагане на предпазните мерки на свинекомплексите, като например изграждане на инсинератори в границите на животновъдните обекти. Той заяви, че колкото по-малко прасета има в задния двор, толкова по-малка е опасността за големите свинекомплекси. Обявено бе, че в област Разград, изискванията в тази насока, вече са изпълнени.

Напомнено беше, че ловците трябва да съобщават, ако намерят умряло диво прасе и да дават за проби отстреляните от тях диви свине.

Представителят на община Самуил съобщи, че са подали информация на Басейнова дирекция „Дунавски район” – Плевен за терен за загробване на заразени животни.

В края на заседанието Евгени Драганов отправи препоръка на Областно пътно управление Разград след празниците да се вземат мерки за почистване на съоръженията за отпадъци, намиращи се на отбивките на главните пътища. Директорът на Областното пътно управление Людмил Янев обяви, че ще бъдат предприети действия в тази насока и че табелите, съобщаващи за африканска чума, са налични на тези места.

/e-Razgrad/

Снимка: Областна администрация

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.