Армения ограничи напускането на страната, Азербайджан блокира социалните мрежи

Правителството на Армения обяви, че ограничава правото на мъже в “мобилизационния резерв” да излизат от страната. Съобщението на пресслужбата на кабинета в Ереван, цитирано от ТАСС, предполага, че мъже между 18 и 55 години могат да напускат само с разрешение на военна комисия.

Това решение следва обявяването на военно положение и от Армения, и от Азербайджан и мобилизация на пълнолетните мъже от Ереван и частична от Баку. Всеобща е мобилизацията и в Нагорни Карабах две денонощия след като започнаха сблъсъците между арменски и азербайджански сили заради анклава, обявил независимост от Азербайджан, но предимно населен с арменци.

Азербайджан междувременно е блокирал социалните мрежи и чат приложения – “Фейсбук”, “Уотсап”, “Ютюб”, “Инстаграм”, “ТикТок”, “Туитър” и други според сайта NetBlocks, който следи достъпа до интернет по света.

 

Взаимни обвинения и непотвърдени данни

Двете страни се обвиняват взаимно, че другата първа е открила огън, и твърдят, че са дадени стотици жертви. И тази сутрин Армения обяви, че азербайджански сили са открили огън по арменски в граничния град Варденис, на километри от Нагорни Карабах, а азерски дрон е уцелил и възпламенил цивилен автобус.

зербайджанското министерство на отбраната пък обвини арменската армия, че е обстрелвала Дашкесан, друг граничен район.

Министерството на отбраната в непризнатата Нагорно-Карабахска република обяви, че са убити 53-ма нейни военнослужещи само вчера. Данните не могат да се потвърдят, но жертвите за двата дни според тази статистика са най-малко 80.

 

Основните сражения във вторник са в няколко района на азербайджанска територия, край границите на Нагорни Карабах, а и в самия анклав, според министерството на отбраната в Баку – например в районите на Физули, Джебраил и Агдере (наричан Агдере на азерски).

Армения отрича тази информация, но твърди, че нагорно-карабахската армия е отблъснала атаки в няколко посоки през нощта. И двете страни се обвиняват в използване на тежка артилерия.

 

Опасения от външна намеса

Би Би Си отбелязва, че други държави се опасяват от влизане в конфликта на външни сили като Турция, Русия и Иран. Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска край на “арменската окупация” на Нагорни Карабах, войната за който приключи през 1994 г. с десетки хиляди жертви.

Преди това “Ройтерс” разпространи информация за сирийски наемници, изпращани от Анкара в подкрепа на Баку, а по-късно в социалните мрежи се появиха твърдения за участие и на руски частни военни компании. Ереван обяви, че сред сражаващи се на негова страна има и убити сирийски граждани, но те са от арменски произход.

Най-малко 200 души загинаха при сблъсъците през 2016 г., най-голямата досега ескалация от 90-те насам.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.