Ансамбъл „Странджа” – Бургас на Панаира на киселото мляко, а днес – и хървати, и северни македонци

Професионалният фолклорен ансамбъл „Странджа” от Бургас се включи в концерта от втората вечер на тазгодишното издание на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти, организиран от Община Разград.

Артистите от южния морски град представиха 40-минутна програма на сцената на площад „Момина чешма”. За колоритните им  изпълнения зам.-кметът Полина Иванова връчи диплом за участие на главния художествен ръководител на ансамбъла Марио Егов, тя покани изпълнителите от Бургас да гостуват и следваща година на разградска сцена. Концертът отново бе открит от една от детските фолклорни групи в Разград. Този път това бе ДТС ”Капанче” към читалище ”Напредък” заедно с Гайдарски състав към читалището с ръководител Пламен Панев. Вихрени танци, различни от първата вечер, но също толкова атрактивни, представиха и участниците от вчера: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция.

Преди концерта изпълнителите участваха в дефиле по улиците в централната част на Разград. То се водеше от Градския мажоретен състав и Младежкия духов оркестър, и двете към Центъра за работа с деца заедно с Кралицата на Панаира на киселото мляко Аня Митрович от Сърбия и нейните подгласнички – Роата Уана от Румъния и Теодора Цонева от ТА”Булгарика” при ЦРД.

Вторият ден от Панаира започна със занимания за деца в Етнографския музей в квартал „Вароша” на тема „Игрите на баба и дядо”, обучител бе Снежана Желязкова.

През деня четири от танцовите състави и делегацията от румънския град-побратим на Разград Кълъраш се срещнаха с ръководството на Община Разград. Преди обяд бе срещата с Ансамбъла за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия, а следобяд – с ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция и Професионалния артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш. Всички танцьори получиха от зам.-кмета Добрин Добрев символа на Панаира – гърненце с кисело мляко, който обясни на гостите какви са вкусовите преимущества на гецовското кисело мляко. Участниците във всички състави изразиха добрите си впечатления от посещението в Разград, от интересното събитие и от топлото посрещане от страна на разградската публика. За танцьорите от Румъния това се оказа първо чуждестранно представяне на творчеството им, съставът е на 3 години.

В късните следобедни часове фолклорните състави излъчиха четиричленни отбори, които участваха в забавната щафета „Да правим таратор, а не терор!” пред Общинския културен център..

Съботата е последният, трети ден от Панаира  на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти. Програмата започва в 9.30 ч. пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” с детския пленер на тема „Панаир на киселото мляко“. В 11.00 ч. отново има занимания за малките участници в Панаира, те могат да се включат в обучения „Първи стъпки в занаята“ в Етнографския музей. Майсторите, които ще покажат своите умения, са: Донка Иванова – плъстене, Николинка Ангелова – тъкане, Лидия Костова – отливане на накити.

Към любителите на народните танци и желаещите да ги научат е насочено следващото събитие – от 18.00 ч. на площад „Независимост“ е откритата сцена „Танцувай с нас“, на която ще има демонстрации на клубовете по народни танци и възможност за жителите и гостите на Разград да научат български народни танци. В нея ще участват: Танцово студио „Калина Рада” с хореографи Жулиета Иванова  и Румен Иванов; танцов клуб „Абритус” при читалище „Бузлуджа” с ръководители Емилия Русева, Кремена Иванова и Кънчо Върбанов; Клуб по танци „Капанци” с ръководител Павлин Занев; Танцов клуб „Нашенска шевица” с ръководители  Цветелина Митева  и Иван Иванов; Клуб за Български народни хора при читалище „Напредък” с ръководител Илонка Занкова; Клуб по танци „Капанска  магия” –ръководители Неделчо Райчев  и Милен Станчев и със специалното участие на: Ансамбъл за изворен фолклор ”Капанска китка” към читалище „Просвета“ – Гецово с художествен ръководител Веселина Русева; Ансамбъл за автентичен фолклор „Капанци” към читалище „Просвета“ – Гецово с художествен ръководител  Веселина Димова; Гайдарски състав” към читалище  „Напредък” с ръководител Пламен Панев.

В 20.00 ч. започва дефилето на художествените колективи, а третият вечерен концерт е с начален час 20.45 ч. В него се очаква да участват още два нови състава: Фолклорен ансамбъл „Тена” от хърватския град Джаково и Албански национален ансамбъл на традиционни танци и песни в Република Северна Македония. В програмата са включени и: Професионалният артистичен ансамбъл „Константин Арвинте“ от румънския град Яш; Ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ от Белград, Сърбия; ансамбъл „Пефем“ от квартал Пендик, град Истанбул, Република Турция, както и ДТФ”Хорце”, ТА”Булгарика” и Градски мажоретен състав при ЦРД-Разград

Концертът и Панаирът  ще завършат с огнено шоу и фойерверки.

/e-Razgrad/

Hits: 11

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.