Американски астронавт ще се прибере на Земята с руска капсула

Американски астронавт ще се завърне на Земята с руска капсула, съобщава Би Би Си.

Редица експерти изразиха притеснения, че престоят на Марк Ванде Хей в Международната космическа станция може да се удължи заради политическото напрежение на Земята след руската инвазия в Украйна, отбелязва Би Би Си.

55-годишният Ванде Хей е прекарал 355 дни в станцията и вече държи американския рекорд за престой в Космоса. Американецът ще пътува обратно заедно с двама руски космонавти.

„Със сигурност мога да ви уверя, че Марк ще се прибере вкъщи – казва говорител на НАСА. – Поддържаме постоянна комуникация с руските си колеги, нямаме търкания.“

Астронавтите на Международната космическа станция са информирани какво се случва на Земята, но въпреки това работят като екип, казват от НАСА. Според международния космически закон астронавтите, независимо от коя нация произхождат, са длъжни да „предоставят всяка налична им помощ“ на колегите си в нужда, „включително, ако е нужно спешно да кацнат в чужда държава или в морето“.

Дмитрий Рогозин, директор на Руската космическа агенция, предупреди, че западните санкции може да предизвикат технически проблеми на Международната космическа станция, но засега такива не са били отчетени, отбелязват американските им колеги от НАСА.

„Всички дейности горе се случват както са били в продължение на 20 години и нищо не се е променило в последните 3 седмици. Контролните центрове функционират безпроблемно“, посочват от агенцията.

По-рано през месеца Рогозин обяви, че „Роскосмос“ спира продажбите на ракетни двигатели за Америка в отговор на световните санкции върху Русия.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.