Ален Делон получи “Златна палма” в Кан и отговори на критиките срещу себе си

Вчера видимо развълнуваният Ален Делон получи на фестивала в Кан “Златна палма” за кариерата си от 6 десетилетия.

При получаването на наградата той отговори на критиките, на които беше подложен заради възгледите си за жените и за гей двойките, пише “Ройтерс”.

Делон, който с участието си в големи филмови заглавия през 60-те и 70-те години на миналия век се превърна в същинска икона на френското кино, получи бурните аплодисменти на публиката на кинофестивала по време на специалната церемония на връчването на отличието.

Решението Делон да получи наградата беше причина към организаторите на фестивала да бъдат отправени критики, което доведе и до петиция в САЩ, събрала 25 хил. гласа. Актьорът използва повода, за да отвърне на общественото негодувание, породено от изказванията му в публичното пространство.

“Сигурен съм, че ако наистина се гордея с нещо, това е единствено кариерата ми”, каза той. “Получавам “Златна палма” не за друго, а заради нея. И това ме кара да се чувствам радостен, поласкан и доволен.”

Ален Делон получи наградата от дъщеря си Анушка Делон, а един от филмите с негово участие, “Гепардът” на Лукино Висконти, взе най-голямата награда на фестивала през 1963 г. През годините неговите публични изказвания, между които признанието, че е удрял шамари на жени, и приятелството му с крайнодесния политик Жан-Мари льо Пен често разбунваха духовете.

Преди церемонията Делон даде интервю на вестника “Журнал дю диманш” и каза, че част от изказванията му са изопачени от медиите. Той добави, че като актьор винаги е бил безупречен.

“Нямам нищо против гей браковете. Не ме интересува: хората да правят каквото си искат. Но аз съм срещу осиновяването на деца от еднополови двойки”, отбеляза той.

“Казал съм, че съм удрял шамари на жени? Да. Но трябва да добавя, че съм получил повече шамари, отколкото някога съм дал”, обяви той. Делон коментира и политическите си убеждения, като призна, че винаги е бил с десни убеждения, но никога не е подкрепял крайнодесните.

Във времето на движението Me Too, което настоява за по-голямо уважение към жените от филмовата индустрия, както и към по-голямо равноправие на половете, награждаването на Делон предизвика въпроса дали това е подходящото време той да получи отличието.

Според Ронда Ричфърд, базиран във Франция журналист на “Холивуд рипортър”, тази година организаторите на фестивала са направили добре, че са удвоили броя на жените режисьори в състезателната програма. На базата на тази тенденция обаче тя смята, че награждаването на Делон е “грешно решение”.

Основателката на групата “Жените в Холивуд” Мелиса Силвърстайн обвини фестивала, че по този начин отдава почит на “тези отвратителни ценности”. Дори Ева Лонгория отбеляза, че разбира защо “това може да разгневи някои хора”.

Организаторите на фестивала в Кан защитиха избора си с мотива, че Делон “не е перфектен” и е отличен за кариерата си като актьор.

Някои актьори се изказаха в подкрепа на Делон. “Това, което Ален Делон казва, си е негова работа”, коментира френската актриса Виржини Ледоайен, която е и председател на журито, което ще връчи наградата за филми, имащи отношение към ЛГБТ тематиката. “Той е невероятен актьор, който обогати киното.”

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.