„Азбучни гатанки“ – детска книжка с много приложения

АВТОР Е ИМЕНИТИЯТ КУБРАТСКИ САТИРИК, КАРИКАТУРИСТ И ПОЕТ ДИМИТЪР АТАНАСОВ, ИЛЮСТРАЦИИТЕ СА НА МИГЛЕНА БОНЧЕВА

„Безценен образователен продукт  за педагогиката“, така най-образно мога да представя осмата творба на Димитър Атанасов от Кубрат, познат на обществеността като сатирик, хуморист, художник и поет.

Богато илюстрираната книжка, дело на снаха му Миглена Бончева, открива един пъстър свят за детското познание и света и  прави книгата притегателна за малчуганите, които бързо се впечатляват от яркото, достъпното и от герои близки до детската анимация.

Съдържанието на книжката изцяло кореспондира със изискванията на съвременното образование и възпитание и отговоря на въпроса-Как по забавно и атрактивно да се усвояват новите знания?

Авторът и художникът на илюстрациите максимално са се движили до особеностите на детската психика и са избрали най-подходящия начин да представят буквите от азбуката чрез гатанки  лесни за произнасяне,  запомняне  и с богато познавателно съдържание. Книжката е с много приложения и това я прави безценен творчески продукт за педагогиката. Позволя разширяване представите на децата за света около нас. Кратките стихчета са стъпка малчуганите да наизустяват по-дълги стихове в последствие. Обогатява се лексиката на децата. Развиват естетически усет към цветовете и формират отношение към книгата и изкуството и др.

Книжката може да се ползва от широк кръг читатели и е подходяща за децата от детската градина и началния етап на образование, което не изключва ползването й като методическо помагало и в другите степени на образование.

Убедена съм, че книжката, посветена на четиригодишната внучка на автора Дара,  ще се радва на голям интерес и ще намери място в семейната библиотека на рафта за детски книжки.

Димитър Атанасов е роден на 01.07.1949 година в село Горичево, Разградско. Учи в СХУПИ-Троян. Рисува карикатури и пише епиграми, афоризми и гатанки. Творбите на автора са включени в Антологиите на Балканския и Българския афоризъм и различно сборници. Талантливият автор е носител на много наши и международни награди. Дълго години е служител в отдел „Култура“ при Община Кубрат. Обединява местните интелектуалци в Клуб „Жарава“. Негова е заслугата Кубрат да се превърне в лудогорска столица на хумора и сатирата.

Женен. Има два сина и една внучка.

Д-р Надие КАРАГЬОЗОВА- НАДИ

Hits: 54

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.