АЕЦ „Запорожие“ спря работа

Запорожката АЕЦ изцяло спря да работи, съобщава украинският ядрен оператор “Енергоатом”, предаде Ройтерс. Функционирането на Запорожката АЕЦ, която се намира под контрола на руските сили, бе напълно преустановено, съобщи в неделя украинската енергийна компания.

Компанията уточни, че е прекъснала връзката на шестия блок на атомната електроцентрала с електрическата мрежа. „Блокът е спрян, в момента се привежда в охладено състояние“, каза Ренат Карчаа, съветник на ръководителя на концерна “Росенергоатом”. Той уточни, че спирането е извършено в безопасен режим около 4:00 часа московско време /4.00 часа българско време – бел. ред./. Експертът предупреди, че изключването на реактора няма да премахне напълно заплахата от ядрена катастрофа. От началото на тази седмица електроенергия от АЕЦ-а не се доставя както на територията, контролирана от Руската федерация, така и на Украйна.

Киев призова в сряда всички жители на окупираните от Русия райони около Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, да се евакуират в името на собствената си сигурност. Русия и Украйна взаимно се обвиняват в обстрел на централата, който може да доведе до ядрена катастрофа. Украинският президент Володимир Зеленски призова районът около централата да бъде демилитаризиран.

Dariknews.bg

Hits: 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.