Административната сграда на Община Разград вече се отоплява с водород

Разград е сред първите български общини, които внедряват водородно гориво за отопление на административна сграда.

Инициативата е в изпълнение на Общинската програма за енергийна ефективност, припомнят от пресцентъра на местната администрация решението на ОбС от сесията през септември 2021 г.

От първите дни на Новата година сградата на общинската администрация се отоплява комбинирано – с метан и с водородно-кислородна смес, която се произвежда чрез импулсна електролиза на вода. Зеленото отопление се реализира чрез система, произведена и инсталирана от високотехнологичната българска фирма, избрана след провеждане на обществена поръчка на прогнозна стойност 69 900 лв. без ДДС.

След въвеждането в експлоатация на новата система сред първите, които се запознаха с начина й на работа, бяха кметът Денчо Бояджиев и зам.-кметът Мирослав Грънчаров. Системата разгражда водата на съставните й части – водород и кислород – като полученото високоенергийно гориво се добавя към горивния процес. За час системата консумира 4.5 kWh електричество и 4 литра вода. Освен екологичния ефект, въвеждането й води и до намаляване на разходите за отопление – количеството метан намалява с 30%. При настоящите цени на природния газ възвращаемостта на инвестицията е за един и половина отоплителни сезона, сочат изчисленията на експертите. Системата е напълно автоматизирана, инсталирана е към един от двата водогрейни котли в сградата на Общината.

Този съвременен подход за подобряване на енергийната ефективност бе въведен за пръв път от български общини в обществени сгради в през 2021 г.

/e-Razgrad

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.