Абитуриентка от ПМГ пътува до Брюксел, спечели конкурс, организиран от евродепутата Асим Адемов

В Художествена галерия „Проф. Илия Петров се проведе церемонията за награждаване на победителите в ученически конкурс за мултимедийни презентации на тема „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата от Европейската народна партия Асим Адемов, съвместно с Регионално управление на образованието – Разград.

Наградите бяха връчени от областния управител Гюнай Хюсмен, евродепутата Асим Адемов, началника на Регионално управление на образованието Ангел Петков и от членовете на журито.

Областният управител благодари на Асим Адемов за инициативата и изрази мнение, че от всички евродепутати досега, той е най-съпричастен с развитието на областта. Гюнай Хюсмен поздрави всички участници в конкурса и посочи, че се гордее, че в областта ни учат такова интелигентни и любознателни ученици, както и преподаватели, които си вършат професионално работата и ги подкрепят в развитието. Областният управител посочи, че изследователската работа по издирването на информация за будителите в Лудогорието е особено полезна, защото младите хора разбират какви талантливи и достойни хора са живели в района ни и това трябва да повод за гордост и стимул за развитие на младежите.

Участие в конкурса взеха 26 ученика от цялата Разградска област. Те показа много добри познания в областта на историята на региона, както и креативни и интересни подходи при разработването на презентациите.

Презентациите бяха оценени от жури в състав: писателят Димитър Петров – Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, историкът Иво Стоянов, който наскоро издаде книгата „Разград и войните на Османската империя ХV-ХІХ век“ и главният експерт в Областна администрация – Разград – Светлин Симеонов.

Победител в оспорваното състезание е Мария Христова Червенкова – ученичка от XII клас от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Разград. Тя представя по оригинален начин – като витуална разходка в музей интересни факти за композитора и музиканта Димитър Ненов, за художника Данаил Дечев, за просветните дейци Станка Николица Спасо-Еленина, Никола Икономов и за Анание Явашов. Нейната награда е визита в Брюксел, където ще се запознае с работата на Европейския парламент. Второто място зае Сертан Сезгинов Абтулов – ученик от XI „а” клас в Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина”. Трета награда получи Бейшан Бейтула Яфес – ученик от X клас в Профилирана гимназия „Васил Левски” – Исперих.

Поощрителни награди получиха Диляра Севгин Мустафа – IX клас в Профилирана природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Разград; Стоян Дениславов Йорданов – X „б” клас  в Национална професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи – Разград; Онур Бюлент Шеит – VIII „в” клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Разград; Синан Гюрджан Мехмед – ученик от 11 „а” клас в Професионална гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух“ – Исперих; Теодосия Светославова Тодорова – IX „в” клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков”- Разград, Станко Динев Мечков – IX клас в ППМГ „Акад. Никола Обрешков”- Разград и Емре Салиев Еминов – IX клас в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” – Самуил.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.